Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Overzicht houden over geldzaken

U kunt digitale hulpmiddelen gebruiken om overzicht te houden over uw inkomsten en uitgaven.

  • Wijzeringeldzaken.nl is een website van de overheid met tips en hulpmiddelen om met geld om te gaan. 
  • Nibud is een consumentenorganisatie die advies geeft over verstandig omgaan met geld. Op de site staan ook veel handige digitale hulpmiddelen. 
  • Berekenuwrecht.nl laat zien voor welke toeslagen u eventueel in aanmerking komt.

Budgetcoach

Een budgetcoach kan helpen om uw inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Hij geeft advies en helpt u om betalingsachterstanden en schulden weg te werken. Ook kijkt hij of u recht heeft op toeslagen, belastingkortingen, enzovoort.

In sommige gemeenten zijn er vrijwillige budgetcoaches. Die helpen u gratis of tegen een kleine vergoeding. Vraag dit na bij uw gemeente of het maatschappelijk werk. U kunt natuurlijk ook zelf een budgetcoach inhuren. U betaalt dan een uurtarief.

Cursussen voor het leren omgaan met geld

Er zijn ook cursussen waar u leert omgaan met geld. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw gemeente, het maatschappelijk werk of (als u een ziekte of handicap hebt) een MEE-organisatie in uw regio.

Beheer van een pgb

Heeft u een persoonsgebonden budget (pgb) om zelf zorg of ondersteuning in te kopen? Het Servicecentrum PGB van de Sociale verzekeringsbank (SVB) doet de administratie voor pgb's van de gemeente (jeugdhulp of Wmo) en vanuit de Wet langdurige zorg (zorgkantoor).  

Heeft u een pgb vanuit de zorgverzekering (voor wijkverpleging)? Dan kunt u ervoor kiezen om de SVB de administratie te laten doen. Dit is niet verplicht. Meer informatie staat op de website van de Sociale Verzekeringsbank

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.