Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Parkeren

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u dicht bij uw bestemming parkeren. Vaak zijn daarvoor speciale parkeerplaatsen, zoals bijvoorbeeld bij winkelcentra en ziekenhuizen. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren.

Drie soorten parkeerkaarten

Er zijn 3 soorten parkeerkaarten:

  • voor mensen die zelf autorijden (B, de bestuurderskaart);
  • voor mensen die met iemand meerijden (P, de passagierskaart);
  • voor instellingen waar gehandicapten wonen (I, de instellingskaart).

De bestuurderskaart en passagierskaart zijn persoonsgebonden. U kunt de kaart daardoor in iedere auto gebruiken. Alleen een zorginstelling kan een instellingsparkeerkaart aanvragen.

De kaarten zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Voorwaarden

De bestuurders- en passagierskaart vraagt u aan als u minstens een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen. Dit lukt u ook niet met hulpmiddelen zoals een stok of krukken. Voor de passagierskaart geldt een extra voorwaarde. U krijgt deze als u de hulp van de bestuurder nodig hebt om van deur tot deur te reizen. 

Bij de aanvraag is een (medische) keuring nodig om te beoordelen of u er recht op hebt. 

Parkeerkaart aanvragen

Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan bij uw gemeente. U betaalt voor de kaart een vergoeding. Deze verschilt per gemeente.

Heeft u een laag inkomen? Dan krijgt u mogelijk een vergoeding van deze kosten.

Staat u niet als inwoner ingeschreven bij een gemeente? Dan vraagt u een gehandicaptenparkeerkaart aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Zie ook

  • Rijksoverheid.nl voor meer informatie over de parkeerkaart en de voorwaarden;
  • Anwb.nl voor de regels in het buitenland (Europese gehandicaptenparkeerkaart).

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.