Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Psycho-educatie

Psycho-educatie is uitleg over wat het betekent om een psychiatrische aandoening te hebben. Men noemt dit ook wel patiëntenvoorlichting. De persoonlijke leefsituatie is het uitgangspunt. 

Voor wie?

De educatie kan gericht zijn op de cliënt zelf (volwassene of jeugd), maar ook ouders, partners, broers en zussen van iemand met een psychiatrische diagnose. 

Doel van psycho-educatie

Het doel is om het (eigen) gedrag te leren herkennen, analyseren en interpreteren. En te leren om eventuele probleemsituaties voor te zijn. Ook het verhogen therapietrouw is een belangrijk doel van psycho-educatie. 

GGZ-instellingen

Veel GGZ-instellingen verzorgen psycho-educatie. U vindt adressen van GGZ-instellingen op Zorgkaart Nederland.

Ervaringsdeskundigen

Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen ingeschakeld bij psycho-educatie. Ervaringsdeskundigen hebben zelf een psychiatrische aandoening, en delen hun ervaringen uit hun eigen herstelproces met andere patiënten. Ervaringsdeskundigen moeten zelf voldoende hersteld zijn om anderen te kunnen helpen. De ervaringsdeskundige biedt ondersteuning die is gebaseerd op herkenning, erkenning en begrip van ‘binnenuit’. 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.