Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Reiskosten bezoek familielid

Krijgt uw kind, partner of familielid langer dan 1 maand zorg in een instelling? En u bezoekt hem of haar regelmatig? Dan kunt u de reiskosten mogelijk opgeven als aftrekpost bij uw belastingaangifte. 

Voorwaarden aangifte

U kunt reiskosten voor ziekenbezoek aftrekken als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u woont samen met de persoon die u bezoekt. Bijvoorbeeld uw partner of kind
  • u bezoekt de zieke regelmatig
  • de zieke blijft langer dan 1 maand in de instelling, of de zieke ontvangt regelmatig een behandeling die langer dan 1 maand duurt; de tijd tussen elke behandeling is niet langer dan 4 weken
  • de afstand tussen uw huis en de zorginstelling - of het ziekenhuis - is meer dan 10 kilometer (enkele reis)

Bezoek gezinslid met beperking

Bezoekt u regelmatig een familielid mét een beperking in een instelling? Bijvoorbeeld uw kind, partner, broer of zus? Dan kunt u de reiskosten mogelijk opgeven bij uw belastingaangifte. Het familielid moet dan wel vanuit het ouderlijk huis naar de instelling zijn verhuisd. 

  • U kunt voor reizen met de auto een vast bedrag opgeven: € 0,19 per kilometer.
  • U kunt voor reizen met de taxi, het openbaar vervoer of een andere manier de werkelijk reiskosten opgeven. Om deze kosten terug te krijgen moet u de vervoersbewijzen bewaren.

Meer weten?

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.