Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Reiskosten bezoek familielid

Krijgt uw kind, partner of familielid langer dan 1 maand zorg in een instelling? En u bezoekt hem of haar regelmatig? Dan kunt u de reiskosten mogelijk opgeven als aftrekpost bij uw belastingaangifte. 

Voorwaarden aangifte

U kunt reiskosten voor ziekenbezoek aftrekken als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u woont samen met de persoon die u bezoekt. Bijvoorbeeld uw partner of kind
  • u bezoekt de zieke regelmatig
  • de zieke blijft langer dan 1 maand in de instelling, of de zieke ontvangt regelmatig een behandeling die langer dan 1 maand duurt; de tijd tussen elke behandeling is niet langer dan 4 weken
  • de afstand tussen uw huis en de zorginstelling - of het ziekenhuis - is meer dan 10 kilometer (enkele reis)

Bezoek gezinslid met beperking

Bezoekt u regelmatig een familielid mét een beperking in een instelling? Bijvoorbeeld uw kind, partner, broer of zus? Dan kunt u de reiskosten mogelijk opgeven bij uw belastingaangifte. Het familielid moet dan wel vanuit het ouderlijk huis naar de instelling zijn verhuisd. 

  • U kunt voor reizen met de auto een vast bedrag opgeven: € 0,19 per kilometer.
  • U kunt voor reizen met de taxi, het openbaar vervoer of een andere manier de werkelijk reiskosten opgeven. Om deze kosten terug te krijgen moet u de vervoersbewijzen bewaren.

Meer weten?

Mail advies

U kunt het overzicht met oplossingen mailen naar uzelf of iemand anders. In de mail staat een hyperlink naar uw lijst met oplossingen. Vul hieronder het mailadres van de ontvanger in en klik op Verstuur.