Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Rijden met een scootmobiel

Een scootmobiel (scooter mobiel) lijkt een beetje op een brommer met 3 wielen. De scootmobiel is bestemd voor mensen die slecht ter been zijn. Een scootmobiel wordt ook wel 'open gehandicaptenvoertuig' genoemd. Er bestaan ook gesloten gehandicaptenvoertuigen (met dak), die lijken op kleine auto's.

Er geldt geen leeftijdsgrens voor het rijden op een scootmobiel. Maar als de scootmobiel sneller gaat dan 10 kilometer per uur, moet de bestuurder 16 jaar of ouder zijn. 

Snelheid

De snelheid van een scootmobiel varieert van ongeveer 6 tot 45 km/uur. De toegestane snelheid is afhankelijk van uw plaats op de weg:

  • op de stoep of een voetpad mag u maximaal 6 kilometer per uur;
  • op een fietspad mag u maximaal 30 kilometer per uur, of buiten de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur
  • op de rijbaan mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden.

Verkeersregels

U mag met een scootmobiel rijden op het trottoir, op het fietspad en (als dat veilig kan) op de weg. U volgt steeds de regels die gelden voor de plek waar u rijdt. Meer informatie hierover vindt u op Rijksoverheid.nl.

De regels en het gebruik van een scootmobiel zijn soms ingewikkeld. Het boek RijWijzer met uw Scootmobiel geeft een praktische uitleg over het rijden met een gehandicaptenvoertuig.

Voor wie?

Een scootmobiel kan geschikt zijn voor jongeren en volwassenen met een beperking die:

  • niet of slechts kleine afstanden kunnen lopen;
  • zelfstandig kunnen deelnemen aan het verkeer;
  • niet goed kunnen reizen met ander vervoer, zoals een (aangepaste) fiets;
  • goed kunnen zien.

Zie ook

Rolstoel en scootmobiel  voor informatie over aanvraag en vergoeding van een scootmobiel. 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.