Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Sociaal netwerk uitbreiden

Een sociaal netwerk bestaat bijvoorbeeld uit vrienden, familieleden, buren, kennissen enzovoort. Mensen in een sociaal netwerk kennen elkaar, ondernemen samen dingen, bieden elkaar gezelligheid en hulp bij praktische of emotionele problemen. Sociale netwerken kunnen persoonlijk zijn, maar ook zakelijk. 

Niet iedereen heeft een groot sociaal netwerk

Het is niet vanzelfsprekend om een groot sociaal netwerk te hebben. Een deel van de mensen heeft weinig of geen vrienden en weinig contact met bijvoorbeeld familie en buren. Mensen met een ziekte of beperking en ouderen hebben relatief vaak een klein sociaal netwerk. 

Hulp van vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen de rol van het sociale netwerk voor een deel invullen. Bijvoorbeeld door:

  • luisteren en praten over de emoties;
  • steun geven bij het omgaan met een ziekte of problemen in het dagelijks leven;
  • samen bouwen aan een sociaal netwerk;
  • samen eropuit gaan.

Vrijwilligers kunnen ook helpen om het eigen sociale netwerk te vergroten of te versterken. Bijvoorbeeld door te helpen om contact te maken met buren of door te helpen om nieuwe mensen te leren kennen. 

Buddy's en maatjes

Een buddy of maatje is er voor mensen met een chronische ziekte, psychische aandoening, autisme, of een beperking. Buddy's en maatjes gaan mee naar activiteiten, komen langs voor een gesprek of bieden op andere manieren steun. 

Zie ook

  • Zoekt u ondersteuning van een vrijwilliger om uw sociale netwerk uit te breiden? Mezzo heeft een overzicht van organisaties die bemiddelen.
  • Kijk eens op de website van het Leger des Heils.
  • Via de website Het luisterend oog van Humanitas kunt u contacten leggen via internet.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.