Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Thuisbegeleiding

U wilt thuis voor rust en structuur zorgen. Maar soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld omdat u weinig mensen kent, rekeningen krijgt die u niet meer kunt betalen of problemen heeft met de opvoeding van uw kinderen. Een thuisbegeleider bezoekt u thuis en pakt samen met u uw problemen aan. De begeleider kijkt wat er goed en minder goed gaat en geeft advies en instructies.

Wat doet een thuisbegeleider?

U krijgt van een thuisbegeleider praktische hulp om de zelfredzaamheid van u en of uw gezin te vergroten. Zelfredzaam zijn betekent dat u voor uzelf en of uw gezin kunt zorgen. U bent hierbij dan onafhankelijk van de hulp van anderen.

U leert praktische taken uitvoeren zoals een administratie bijhouden, plannen en organiseren, contact onderhouden met anderen en met organisaties. Of uw gezin krijgt ondersteuning bij de opvoeding. Een thuisbegeleider ondersteunt u en moedigt u aan om zelf aan de slag te gaan. U leert hierbij stap voor stap uw dagelijkse activiteiten te structureren en aan te pakken.

Soms maakt de thuisbegeleider video-opnames. Dit heet video home training. Deze methode is vooral geschikt als u een gezin met kinderen heeft. Met de video kunt u terugzien hoe de dingen gaan bij u thuis. Dat geeft vaak veel inzicht en kan helpen om bijvoorbeeld anders met elkaar om te gaan.

Hoe regelt u thuisbegeleiding?

Thuisbegeleiding wordt vaak gegeven door het maatschappelijk werk of een thuiszorgorganisatie. Deze ondersteuning valt onder de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is een taak van uw gemeente. Vraag uw gemeente om meer informatie.

Thuisbegeleiding vanwege problemen in het gezin is een vorm van jeugdhulp. Kijk bij toegang tot jeugdhulp voor meer informatie.

Wie betaalt de thuisbegeleider?

U vraagt een indicatie aan bij het Wmo-loket van uw gemeente. Met deze indicatie, vergoedt de gemeente de kosten vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt daarnaast een eigen bijdrage. Het CAK berekent de hoogte hiervan en int deze bijdrage.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.