Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Thuiszitters / thuisonderwijs

'Thuiszitters' zijn kinderen die op een school staan ingeschreven en (tijdelijk) thuis komen te zitten. Zij willen wel naar school, maar door hun bijzondere medische, sociale, intellectuele of emotionele ontwikkeling sluit de school niet aan bij hun behoeften. Daardoor loopt het mis op school. 

Oorzaken

Soms gaat het fout tussen jongeren onderling, of kan de school niet goed omgaan met het gedrag van de leerling. Soms ligt de oorzaak niet zozeer op school, maar wordt het probleem daar vooral zichtbaar. Er zijn dan bijvoorbeeld ook problemen thuis.

Wat de oorzaak ook is: thuiszitten is een ingewikkeld probleem met veel invloed op het leven van een jongere en het gezin waarin de jongere opgroeit.

Leerplicht

Thuiszitters hebben geen vrijstelling van de leerplicht. Het is de bedoeling van kind en ouders dat het kind weer naar school gaat. Dit is een verschil met kinderen die bewust thuis onderwijs krijgen. 

Meer informatie

Ongewild thuiszitten krijgt steeds meer aandacht. Meer informatie vindt u op Reikthuiszittersdehand.nl

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.