Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Toegang tot zorg

Heeft u of uw kind zorg nodig? En wilt u weten hoe u hulp regelt? Bekijk de 7 verschillende stappen hieronder. 

1. Oriëntatie

Welke zorg of ondersteuning heeft u nodig? Bepaal eerst wat uw hulpvraag is.

2. Indicatie of verwijzing vragen

Om bepaalde zorg te ontvangen, heeft u een indicatie of een verwijzing nodig. Een deskundige onderzoekt hiervoor welke hulp of zorg u nodig heeft, hoe lang en hoeveel. De uitslag van het onderzoek heet een indicatie, een verwijzing of een beschikking. Bij de verschillende soorten hulp en voorzieningen in Regelhulp staat waar u de zorg kunt aanvragen.

3. Leveringsvorm kiezen

Na de indicatie bepaalt u de leveringsvorm. Meestal kiest u hierbij uit 'zorg in natura' of een persoonsgebonden budget (pgb). Zorg in natura is zorg van een zorgaanbieder waarmee uw gemeente of zorgkantoor een contract heeft. Met een persoonsgebonden budget krijgt u een geldbedrag om zelf zorg in te kopen.

Sommige vormen van zorg ontvangt u alleen in natura, zoals gespecialiseerde behandeling.

4. Zorgaanbieder kiezen

Kiest u voor een persoonsgebonden budget? Dan heeft u maximale vrijheid om zelf uw zorgverleners te kiezen.

Bij zorg in natura kiest u uit de zorgaanbieders waar het zorgkantoor of de zorgverzekeraar contracten mee heeft afgesloten. Heeft u een restitutiepolis bij uw zorgverzekeraar? Dan heeft u volledig vrije keuze. 

Zorgaanbieders kunt u vergelijken via kiesBeter.nl of Zorgkaartnederland.nl

5. Afspraken maken

Met de zorgaanbieder of de zelf ingehuurde zorgverleners spreekt u af welke zorg en ondersteuning u precies krijgt. U geeft hierbij uw eigen wensen aan. Een zorgplan helpt u mogelijk hierbij. De zorg moet uiteraard aansluiten op uw indicatie of verwijzing. 

6. Evalueren

Na verloop van tijd veranderen misschien uw wensen of heeft u meer of andere zorg nodig. Controleer daarom regelmatig of uw zorg en ondersteuning nog goed aansluit bij uw behoefte. Voel u vrij om dit te bespreken met de zorgverlener(s). 

7. Betalen

De overheid vergoedt meestal het grootste deel van uw zorgkosten. Het deel dat u zelf betaalt, heet uw eigen bijdrage. In de zorgverzekering heet dit het 'eigen risico'. 

U krijgt een rekening voor de eigen bijdrage van het CAK of van de zorgverzekeraar

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.