Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Toegankelijkheid voor iedereen

Toegankelijkheid wil zeggen dat een locatie, gebouw, website of dienst toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Fysiek, digitaal en taal

Toegankelijkheid kan heel letterlijk zijn: bijvoorbeeld met een rolstoel een gebouw in kunnen. Met te smalle deuren of een trap voor de ingang is een gebouw niet toegankelijk. Maar toegankelijkheid heeft ook te maken met bijvoorbeeld websites - kan iemand die blind is goed de weg vinden op de website? - en met diensten - is een formulier van de overheid te begrijpen voor iemand met een lager taalniveau?

Gelijkwaardigheid

Het doel van een toegankelijke samenleving is dat openbare voorzieningen door iedereen gebruikt kunnen worden, zodat er geen aparte oplossingen nodig zijn voor mensen met een beperking.

Wettelijk recht

Deze gelijkwaardigheid is op een aantal terreinen wettelijk geregeld in de Wgbh/cz: wonen, werk, onderwijs en openbaar vervoer. Daardoor kunt u eisen stellen aan de toegankelijkheid van bijvoorbeeld gebouwen en diensten in deze sectoren.

Inclusie

Toegankelijkheid wordt tegenwoordig vaak 'inclusie' genoemd: in een inclusieve samenleving kan iedereen meedoen.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.