Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Veilig in huis bewegen

Welke maatregelen kunt u nemen om de veiligheid in uw huis te verbeteren als u slecht ter been bent?

  • Drempels zijn vaak lastig, maar ze zijn er ook niet voor niets. Ze houden tocht en vocht tegen. Daarom kunt u drempels bij de buitendeuren en badkamerdeur beter laten zitten. Lage drempels (maximaal 2 cm hoog) met afgeronde hoeken zijn veilig.
  • Andere drempels kunt u verwijderen. De overgangen tussen de ruimten kunt u wegwerken met afwerkstrips. Met tochtprofielen voorkomt u tocht. Afwerkstrips en tochtprofielen zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken.
  • Het is verstandig om losliggende snoeren weg te werken. Hiervoor bestaan speciale kabelgoten. U kunt ze ook met zelfklevende kabelklemmen aan de plinten vastmaken. De materialen zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken en woonwinkels.
  • U kunt losliggende kleden het beste weghalen of er antislipmateriaal onder bevestigen.

Wat zijn andere mogelijkheden?

Denk bijvoorbeeld aan een draadloze telefoon om struikelen over snoeren te voorkomen. Gebruik een goede huishoudtrap in plaats van een stoel of krukje. En kijk naar de tips voor het traplopen en voor een veilig gebruik van de badkamer.

Wie kan u hierbij helpen?

Kunt u bovenstaande maatregelen niet zelf nemen? Misschien kunt u dan een klussendienst inschakelen. U vindt adressen van klussendiensten in de telefoongids. Sommige klussendiensten geven korting aan mensen met een beperking en ouderen.

Hulp van uw gemeente

Wilt u het risico op vallen zo klein mogelijk maken en lukt u dit niet zelf of samen met uw omgeving? Neem dan contact op met de gemeente. De gemeente zal u adviseren en kan eventueel voorzieningen vergoeden.

Meer informatie over veilig bewegen in huis

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.