Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Verantwoordelijkheden als vrijwilliger

Vrijwilligerswerk is onbetaald werk en niet verplicht. U bepaalt zelf hoeveel uren u werkt en wat u wilt doen. U bent wel verantwoordelijk voor wat u doet. Ook zijn er regels waar u zich als vrijwilliger aan moet houden.

  • U moet vaak een vrijwilligerscontract of overeenkomst tekenen voordat u begint. De vrijwilligersorganisatie wil namelijk zeker weten dat u uw afspraken nakomt.
  • Werkt u zonder de hulp van een vrijwilligersorganisatie? Maak dan duidelijke afspraken met de persoon voor wie u werkt.

Aansprakelijkheid

Tijdens uw werk als vrijwilliger kan iets misgaan. Als u schade veroorzaakt, bent u misschien aansprakelijk. Aansprakelijk zijn betekent dat u volgens de wet verantwoordelijk bent voor de gevolgen van een handeling.

  • Heeft u de schade bewust veroorzaakt? Bijvoorbeeld bij het stelen van materiaal? Dan bent u altijd zelf verantwoordelijk.
  • Heeft u de schade niet bewust veroorzaakt? Dan is de (vrijwilligers)organisatie meestal aansprakelijk als deze de opdrachtgever is van het werk. En als u het werk onbetaald en niet verplicht uitvoerde.
  • Werkt u niet via een vrijwilligersorganisatie? Dan bent u als particulier aansprakelijk voor eventuele schade. Zorg daarom dat u een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) heeft.

Vrijwilligersverzekering

  • Misschien heeft uw vrijwilligersorganisatie zelf een aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers afgesloten.
  • Mogelijk biedt uw gemeente een oplossing. Bijvoorbeeld door een collectieve vrijwilligersverzekering voor alle vrijwilligers binnen haar gemeente.
  • Vraag aan uw vrijwilligersorganisatie of uw gemeente een collectieve vrijwilligersverzekering heeft en welke kosten met deze verzekering gedekt zijn.

Meer weten?

Op nov.nl vindt u meer informatie over de rechten en plichten van vrijwilligers. NOV is de netwerk- en belangenorganisatie voor het vrijwilligerswerk in Nederland.

 

Mail advies

U kunt het overzicht met oplossingen mailen naar uzelf of iemand anders. In de mail staat een hyperlink naar uw lijst met oplossingen. Vul hieronder het mailadres van de ontvanger in en klik op Verstuur.