Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Verantwoordelijkheden bij vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is onbetaald en doet u op eigen initiatief. U bepaalt zelf hoeveel uren u beschikbaar bent en wat u in die uren wilt doen. Toch is vrijwilligerswerk niet helemaal vrijblijvend. U gaat verplichtingen aan en u heeft verantwoordelijkheden.

Wie bepaalt wat u doet als vrijwilliger?

Als u werkt via een vrijwilligersorganisatie, zult u afspraken maken met die organisatie over uw inzet. Veel organisaties gebruiken een vrijwilligerscontract of overeenkomst. Het voordeel van zo’n overeenkomst is dat beide partijen helder maken wat de verwachtingen zijn. U kunt aangeven hoeveel uren u beschikbaar bent en wat voor soort werk u wilt en wat u nodig hebt om dat werk goed uit te voeren. Misschien biedt de organisatie trainingen of cursussen aan waarmee u uw deskundigheid kunt vergroten. De vrijwilligersorganisatie moet erop kunnen rekenen dat u de afspraken nakomt en door een overeenkomst op te stellen is helder welke afspraken dat zijn.

Doet u vrijwilligerswerk zonder bemiddeling van een vrijwilligersorganisatie? Ook dan is het verstandig om heldere afspraken te maken met degene voor wie u werkt. Het voorkomt dat er over en weer verschillende verwachtingen zijn en daardoor mogelijk teleurstellingen.

Bent u aansprakelijk bij schade?

Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan. Als u schade veroorzaakt, kunt u daarvoor aansprakelijk zijn.

  • Voor opzettelijk aangebrachte schade bent u altijd zelf verantwoordelijk.
  • Bij niet opzettelijke schade kan de aansprakelijkheid zowel bij uzelf, als bij de vrijwilligersorganisatie liggen. Hoe strakker de afspraken met een vrijwilligersorganisatie, hoe groter de kans dat die organisatie aansprakelijk is. Belangrijk is in ieder geval dat u niet verplicht bent het werk te doen, niet betaald wordt en in opdracht van of onder regie van de vrijwilligersorganisatie werkt.

Werkt u niet via een vrijwilligersorganisatie? Dan bent u zelf als particulier aansprakelijk voor eventuele schade. Het is altijd verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) te hebben.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.