Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Verblijf in een instelling

Heeft u blijvend veel zorg nodig door bijvoorbeeld uw leeftijd, een ziekte of door een beperking? En kunt u niet meer zelfstandig wonen? Een verblijf in een zorginstelling is dan voor u een goede keuze. 'Verblijf' betekent dat u langdurig woont in een zorginstelling en daar zorg en begeleiding ontvangt.

Voor wie?

Een zorginstelling biedt ruimte aan jeugd en volwassenen die:

  • blijvend permanent toezicht nodig hebben;
  • 24 uur per dag zorg in de buurt nodig hebben;
  • een Wlz-indicatie hebben.

Voorbeelden van zorginstellingen

U kunt zorg in verschillende instellingen ontvangen, namelijk:

  • in een verpleeg- of een verzorgingshuis, een gezinsvervangend tehuis of een instelling voor gehandicapten.
  • in een GGZ-instelling (zorg met behandeling).

Welke zorg krijgt u in een zorginstelling?

Heeft u een indicatie van het CIZ voor verblijf in een zorginstelling? Dan krijgt u van het CIZ een zorgprofiel. Dit heette eerst een zorgzwaartepakket (ZZP). In het zorgprofiel staat welke zorg u nodig heeft. Samen met de zorginstelling stelt u op basis van dit profiel een zorgplan op.

Hoe vraagt u zorg in een instelling aan?

Voor langdurig verblijf in een instelling, heeft u of uw kind een Wlz-indicatie nodig. Deze vraagt u aan bij het CIZ als u of uw kind door een ziekte of beperking niet meer thuis kan wonen.

Heeft u of uw kind psychische of psychosociale problemen? Dan zoekt u mogelijk een beschermde woonomgeving. U kunt kiezen voor een verblijf in een beschermde woonomgeving zonder behandeling. Dit valt onder de Wmo.

Heeft u een behandeling in een GGZ-instelling nodig en moet u daar een lange tijd blijven? Dan kan uw psychiater een verwijzing geven. De zorgverzekering vergoedt de kosten. U heeft een CIZ-indicatie voor de Wlz nodig als de opname langer dan drie jaar duurt.

Wat kost een verblijf in een zorginstelling?

Voor verblijf betaalt u een eigen bijdrage. Het CAK rekent dit voor u uit en stuurt u de rekening. Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.

Zie ook

  • Zorgkaart Nederland, voor adressen van zorginstellingen. U ziet hier ook hoe cliënten de instellingen waarderen.
  • KiesBeter.nl, voor het vergelijken van de kwaliteit van zorginstellingen.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.