Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Verslaving bij jongeren

Veel jongeren roken wel eens een joint of drinken alcohol. Dat is vaak uit nieuwsgierigheid. Het betekent niet direct dat ze verslaafd zijn. Uw kind is verslaafd als het afhankelijk is van een gewoonte. Bijvoorbeeld van computerspelletjes spelen. Of van drugs gebruiken of alcohol drinken. Verslaving kan samenhangen met andere problemen op sociaal of emotioneel gebied. Waar vindt u hulp? Kunt u hulp verplichten? En hoe regelt u hulp voor uw kind?

Waar vindt u hulp?

  • Is uw kind echt verslaafd? Dan kan uw kind hulp krijgen van een instelling voor verslavingszorg. Dat is een gespecialiseerde GGZ-instelling voor mensen met een verslaving. Meer informatie: hulpverlening bij verslaving.

Gedwongen hulp

  • Uw kind moet de hulp wel zelf willen. U kunt uw kind niet dwingen om hulp te krijgen.
  • Alleen in speciale gevallen kunt u een kind gedwongen laten opnemen.

Hulp regelen

  • Verslavingszorg voor jongeren onder de 18 jaar is een vorm van jeugdhulp. Uw kind kan een indicatie of verwijzing krijgen via de gemeente, de huisarts of een jeugdpsychiater.
  • Op Toegang tot jeugdhulp leest u meer over de verschillende vormen van hulp.

Meer weten?

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.