Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Verslaving bij jongeren

Veel jongeren roken wel eens een joint of drinken alcohol. Dat is vaak uit nieuwsgierigheid. Het betekent niet direct dat ze verslaafd zijn. Uw kind is verslaafd als het afhankelijk is van een gewoonte (bijvoorbeeld computerspelletjes spelen) of een middel (bijvoorbeeld drugs of alcohol).

Een verslaving is niet altijd makkelijk te ontdekken. Bepaald gedrag van uw kind kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld de pubertijd. Verslaving kan ook samenhangen met andere problemen op sociaal of emotioneel gebied.

Hulp van de verslavingszorg

Is duidelijk dat uw kind echt verslaafd is? Dan kan het hulp krijgen van een verslavingszorginstelling. Dat is een gespecialiseerde GGZ-instelling voor mensen met een verslaving.

Voorwaarden voor verslavingszorg

Uw kind moet de hulp zelf willen. U kunt uw kind niet gedwongen laten behandelen. Slechts in uitzonderingsgevallen kan een kind gedwongen opgenomen worden.

Toegang tot verslavingszorg

Verslavingszorg voor jongeren onder de 18 jaar is een vorm van jeugdhulp. Uw kind kan een indicatie of verwijzing krijgen via de gemeente, de huisarts of een jeugdpsychiater.  Zie voor meer informatie: Toegang tot jeugdhulp

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.