Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Wajong

De Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) is voor mensen die op jonge leeftijd een langdurige ziekte of handicap hebben gekregen. En daardoor nooit meer kunnen werken.

Vanaf 2015 Participatiewet

De Wajong is op 1 januari 2015 grotendeels opgegaan in de Participatiewet. Alleen als u duurzaam en volledig arbeidsongeschikt bent, dan kunt u nog een Wajong-uitkering aanvragen. In alle andere gevallen kunt u in aanmerking komen voor een uitkering uit de Participatiewet en krijgt u hulp bij het vinden van passend werk.

Drie varianten Wajong

De Wajong is ook veranderd in 2010. We kennen daarom drie varianten: 'oude Wajong', 'nieuwe Wajong' en 'Wajong 2015' (onder de Participatiewet).

Mensen die onder de oude of nieuwe Wajong vallen, houden bepaalde rechten uit de oude regelingen. UWV legt uit wat de nieuwe Particpatiewet betekent voor hen:

  • Oude Wajong (mensen die voor 1-1-2010 in de Wajong zijn gekomen)
  • Nieuwe Wajong (mensen die tussen 1-1-2010 en 1-1-2015 in de Wajong zijn gekomen)

Vanaf 1 januari 2015 geldt dat u alleen nog Wajong kunt aanvragen als u nu en in de toekomst helemaal niet kunt werken. Zie de website van UWV voor meer informatie over de Wajong 2015

Zie ook

Informatie over de Participatiewet

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.