Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

WIA

Bent u langer dan 2 jaar ziek? Of heeft u een beperking waardoor u al 2 jaar niet of nauwelijks kunt werken? Dan krijgt u misschien een WIA-uitkering van UWV. De WIA is een uitkering voor mensen die door ziekte of een beperking niet meer (volledig) kunnen werken. U krijgt de WIA in plaats van het loon dat u van uw werkgever krijgt. Of in plaats van uw ziektewetuitkering.

Twee soorten WIA

Er zijn twee soorten uitkeringen, namelijk:

  • IVA-uitkering. IVA betekent Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. U krijgt mogelijk een IVA-uitkering als u niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat u herstelt.
  • WGA-uitkering. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. U krijgt mogelijk een WGA-uitkering als u 2 jaar of langer ziek bent en (in de toekomst) kunt werken. De WGA-uitkering kan ook een aanvulling op loon zijn voor mensen die nog gedeeltelijk werken;

Voorwaarden WIA

U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent langer dan 2 jaar ziek of gehandicapt en u bent minstens 35% arbeidsongeschikt.
  • U verdient na twee jaar 65 procent of minder van uw oude loon.
  • U heeft er alles aan gedaan om de afgelopen 2 jaar weer aan het werk te gaan.
  • Toen u ziek werd, werkte u voor een werkgever.

UWV beoordeelt of u arbeidsongeschikt bent en wat u eventueel nog wel kunt.

Zie ook

  • UWV, voor meer informatie over de WIA.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.