Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Wilsverklaring over zorg en geldzaken

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring (of wilsbeschikking) is een brief waarin u opschrijft wat uw wensen zijn over uw zorg en medische behandelingen, of over uw levenseinde. Bijvoorbeeld wanneer u wel of niet gereanimeerd wilt worden of medicatie wilt krijgen.

U kunt ook in de wilsverklaring schrijven wie uw vertegenwoordiger moet zijn als u wilsonbekwaam raakt. De vertegenwoordiger behartigt dan uw belangen op het gebied van zorg, behandeling en/of financiën. 

Wat is wilsonbekwaam?

Door een ziekte of een ongeval kunt u wilsonbekwaam worden. Dat betekent dat u geen verantwoorde beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld omdat u niet bij bewustzijn bent, of omdat u ernstige dementie heeft.

Iemand is wilsonbekwaam als hij:

  • informatie niet kan begrijpen en afwegen;
  • niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn;
  • en/of geen besluit kan nemen.

Een arts bepaalt wanneer iemand wilsonbekwaam is. Op dat moment kan uw vertegenwoordiger beslissingen voor u nemen. Bijvoorbeeld uw partner of een familielid. U kunt dit vastleggen in uw wilsverklaring. Het is erg belangrijk dat u iemand kiest die zal opkomen voor uw wensen.

Kunt u zelf een wilsverklaring opstellen?

Er bestaan geen strenge regels voor het opstellen van uw wensen. Uw wilsverklaring is in principe altijd geldig. Het is wel belangrijk dat u in ieder geval uw voor- en achternaam, geboortedatum en geboorteplaats noteert. Ook zet u onder aan het document de datum en uw handtekening. Bij een te oude wilsverklaring kunnen uw familieleden, vrienden, partner en arts gaan twijfelen.

In de handreiking schriftelijke euthanasieverklaring vindt u meer informatie over het opstellen van een wilsverklaring.

Moeten artsen zich aan uw verklaring houden?

Een arts is niet verplicht om zich aan uw wilsverklaring te houden. Uw arts is bijvoorbeeld niet verplicht om een euthanasiewens uit te voeren. De wilsverklaring is een verzoek aan uw arts.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.