Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Wmo 2015

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Wat bedoelt de Wmo met 'zelfstandig leven'?

Bij zelfstandig leven hoort bijvoorbeeld:

  • een schoon en leefbaar huis;
  • in en om uw huis kunnen lopen of bewegen;
  • allerlei praktische zaken goed regelen, zoals de financiële administratie;
  • voldoende sociale contacten;
  • binnen uw woonplaats/regio reizen;
  • zinnige dagbesteding;
  • structuur aanbrengen in de dag of week (plannen en organiseren). 

Wie kan Wmo-ondersteuning krijgen?

De Wmo 2015 is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben om thuis te blijven wonen, of hulp nodig hebben om mensen te ontmoeten en mee te doen in de samenleving. 

De hulp van de gemeente is een aanvulling op wat u zelf kunt. En wat uw familie, vrienden, buren, enzovoort voor u kunnen doen. Heeft u hulp nodig om zelfstandig te blijven wonen en mee te blijven doen in de samenleving? En is de hulp uit uw omgeving niet genoeg? Dan krijgt u hulp van uw gemeente. De gemeente kijkt wat u nodig heeft om zo zelfstandig mogelijk te leven en mee te doen aan activiteiten buitenshuis. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een training, hulpmiddelen of dagbesteding. Hulpverleners zullen taken alleen overnemen als het niet anders kan.

Familie, vrienden of buren zijn niet verplicht om te helpen. Gemeenten mogen wel vragen wat zij voor u kunnen betekenen. Zo kunnen gemeenten ook beter rekening houden met mensen die mantelzorg geven. Bijvoorbeeld door deze mensen waar nodig te ondersteunen.

Wat voor soort hulp biedt de Wmo?

De gemeente kan algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen aanbieden. 

  • Een algemene voorziening is er voor alle burgers. Voorbeelden zijn een koffieochtend in het buurthuis, de boodschappenbus of de maaltijdservice. Of vervoer voor alle burgers van 75 jaar en ouder.
  • Een maatwerkvoorziening is afgestemd op één persoon. Voorbeelden zijn een scootmobiel of begeleiding bij de administratie.

Maatwerkvoorzieningen kunnen in natura of als persoonsgebonden budget (pgb) verstrekt worden. Een pgb is een geldbedrag waarmee u zelf de ondersteuning inkoopt. 

Wat moet u doen voor Wmo-ondersteuning?

Zie hiervoor: Aanmelding voor Wmo-ondersteuning.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.