Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woningaanpassingen

Met kleine of grotere aanpassingen aan uw woning kunt u met een beperking (langer) thuis blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • drempels verwijderen;
  • bredere deuren;
  • lichtschakelaars op zithoogte;
  • de keuken aanpassen;
  • een badlift of douchestoel;
  • een toiletverhoger;
  • elektrische deuropener;
  • lichtflitsbel.

Woningaanpassingen kunnen vergoed worden door uw gemeente, of door uw zorgverzekeraar. Sommige eenvoudige aanpassingen kunt u zelf regelen en moet u ook zelf betalen.

Vergoeding via de gemeente

Zijn de aanpassingen noodzakelijk om zelfstandig te blijven wonen, of om uw kind thuis te laten opgroeien? En kunt u ze niet zelf realiseren? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor de vergoeding van de aanpassingen (ook voor jeugd). Deze ondersteuning valt onder de Wmo.

Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente kunt u navragen of u recht heeft op een vergoeding. De gemeente kan een eigen bijdrage vragen voor een woningaanpassing. Ook als de aanpassing nodig is voor een kind onder de 18 jaar.

Gemeenten vergoeden ook woningaanpassingen voor mensen met een indicatie voor Wlz-zorg, die deze zorg thuis ontvangen. Voor mensen met een Wlz-indicatie geldt geen eigen bijdrage voor woningaanpassingen. Aan jongeren onder de 18 kan de gemeente wel een eigen bijdrage vragen.

Vergoeding via de zorgverzekeraar

Uw zorgverzekering kan sommige hulpmiddelen of aanpassingen vergoeden. Zoals technologische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Ook voor wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking valt onder de zorgverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Verhuisvergoeding

Sommige gemeenten kiezen ervoor om geen vergoeding voor een aanpassing te geven, maar een verhuisvergoeding. Bijvoorbeeld wanneer een aanpassing erg veel geld kost.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.