Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonbegeleiding

Woonbegeleiding (of 'begeleid wonen') is hulp van een begeleider of zorginstelling om zelfstandig te kunnen wonen. U krijgt bijvoorbeeld begeleiding bij het omgaan met geld, bij het vinden van werk, bij het opbouwen van sociale contacten, bij de zorg voor uzelf en uw woning, enzovoort.

Voor wie?

Begeleiding bij het zelfstandig wonen is geschikt voor (jong)volwassenen die redelijk zelfstandig kunnen wonen, maar die vanwege een ziekte, beperking of psychische aandoening wel hulp nodig hebben in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld praktische hulp in huis, hulp bij de administratie of hulp om de dag goed in te delen.

Woonbegeleiding kan ook geschikt zijn voor jongeren met een beperking die zelfstandig gaan wonen. 

Onder welke regeling valt woonbegeleiding?

Woonbegeleiding valt onder de Wmo 2015. Zie: Aanmelding voor Wmo-ondersteuning

Jongeren onder de 18 jaar die begeleid willen wonen, hebben te maken met de Jeugdwet. Zie voor meer informatie: Toegang tot jeugdhulp

Kosten

De woonbegeleider komt bij u thuis. De kosten van de woonbegeleider kunnen vergoed worden vanuit de Wmo of de Jeugdwet. U kunt ook kiezen voor een persoonsgebonden budget, een geldbedrag waarmee u zelf begeleiding inkoopt. 

U betaalt de kosten voor de woning (huur of hypotheek) zelf. Soms is huurtoeslag mogelijk. 

Zie ook

  • Informatiepunten GGZ voor advies over begeleid wonen voor mensen met psychiatrische problemen. 
  • MEE voor advies over begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking. 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.