Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonbegeleiding

Wilt u zelfstandig wonen maar heeft u hierbij hulp nodig? Bijvoorbeeld door een psychische stoornis of een lichamelijke beperking? Dan kunt u begeleid wonen. Woonbegeleiding is hulp van een begeleider of zorginstelling bij zelfstandig wonen. U kunt bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij: het omgaan met geld, het vinden van werk, het opbouwen van sociale contacten en/ of de zorg voor uzelf en uw woning.

Voor wie?

U krijgt woonbegeleiding als u:

  • gedeeltelijk zelfstandig kunt wonen;
  • een ziekte, beperking of psychische aandoening heeft en u hierdoor hulp nodig heeft bij bepaalde dagelijkse activiteiten.

Woonbegeleiding kan ook geschikt zijn voor jongeren met een beperking die zelfstandig gaan wonen. 

Hoe regelt u woonbegeleiding?

Woonbegeleiding ontvangt u meestal via de Wmo. Zie aanmelding voor Wmo-ondersteuning

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan is de gemeente voor uw zorg verantwoordelijk vanuit de Jeugdwet. Zie toegang tot jeugdhulp

Hoeveel kost woonbegeleiding?

Uw gemeente vergoedt de kosten van de woonbegeleider vanuit de Wmo of de Jeugdwet. Boven de 18 jaar, betaalt u voor Wmo-zorg een eigen bijdrage. Deze bijdrage hangt af van uw leeftijd, inkomen en vermogen. Het CAK berekent de hoogte van uw bijdrage en int deze.

Verder betaalt u de kosten voor de woning (huur of hypotheek) zelf. Soms is huurtoeslag mogelijk.

U kunt ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb), een geldbedrag waarmee u zelf begeleiding inkoopt. Voor een pgb betaalt u ook een eigen bijdrage.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.