Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonkostentoeslag

Kunt u de huur of hypotheeklasten niet meer betalen, omdat uw inkomen plotseling is gedaald? Bijvoorbeeld door een ziekte, scheiding of werkloosheid. Dan krijgt u mogelijk van de gemeente woonkostentoeslag. Woonkostentoeslag is een tijdelijke bijdrage van de gemeente om de huur of hypotheek te betalen.

Voorwaarden

U kunt woonkostentoeslag aanvragen als u aan deze voorwaarden voldoet:

  • Uw inkomen is plotseling sterk gedaald.
  • U gaat op zoek naar een goedkoper huur- of koophuis.
  • Als u een koophuis heeft: de kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Het gaat om onder andere de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting.
  • Als u een huurwoning heeft: uw aanvraag voor huurtoeslag is afgewezen.

Huurtoeslag gaat vóór woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is, of omdat u een koopwoning heeft.

Aanvragen woonkostentoeslag

U vraagt woonkostentoeslag aan bij uw gemeente. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Om de toeslag aan te vragen, hoeft u geen bijstandsuitkering te hebben.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.