Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonkostentoeslag

Kunt u uw huur of hypotheek niet meer betalen omdat uw inkomen plotseling is gedaald? Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid? Dan krijgt u misschien van uw gemeente woonkostentoeslag. Woonkostentoeslag is een tijdelijke bijdrage van de gemeente om uw huur of hypotheek te betalen.

U moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • uw inkomen is plotseling sterk gedaald.
  • u gaat op zoek naar een goedkoper huurhuis of koophuis.
  • de kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Bijvoorbeeld de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting.
  • uw aanvraag voor huurtoeslag is afgewezen.

Huurtoeslag gaat vóór woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is. Of omdat u een koopwoning heeft.

Aanvragen

U vraagt woonkostentoeslag aan bij uw gemeente. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. U hoeft daarvoor geen bijstandsuitkering te hebben.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.