Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonkostentoeslag

De woonkostentoeslag is geld van de gemeente om de huur of hypotheek te betalen. Het is een tijdelijke regeling als uw inkomen plotseling daalt waardoor u uw huis niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld bij een ziekte, scheiding of werkloosheid.

Voor wie?

Voorbeelden van situaties waarin u in aanmerking kunt komen voor woonkostentoeslag zijn:

  • De kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Het gaat om onder andere de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting.
  • Uw inkomen is plotseling sterk gedaald.
  • Uw huur of hypotheek is hoger dan de bovenste huurtoeslaggrens.
  • U gaat op zoek naar een goedkoper huur- of koophuis.

Huurtoeslag gaat vóór woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is, of omdat u een koopwoning heeft.

Woonkostentoeslag aanvragen

U vraagt woonkostentoeslag aan bij uw gemeente. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand, maar u hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om woonkostentoeslag aan te vragen.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.