Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonkostentoeslag

Kunt u uw huur of hypotheek niet meer betalen omdat uw inkomen plotseling is gedaald? Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid? Dan krijgt u misschien van uw gemeente woonkostentoeslag. Woonkostentoeslag is een tijdelijke bijdrage van de gemeente om uw huur of hypotheek te betalen.

U moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • uw inkomen is plotseling sterk gedaald.
  • u gaat op zoek naar een goedkoper huurhuis of koophuis.
  • de kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Bijvoorbeeld de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting.
  • uw aanvraag voor huurtoeslag is afgewezen.

Huurtoeslag gaat vóór woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is. Of omdat u een koopwoning heeft.

Aanvragen

U vraagt woonkostentoeslag aan bij uw gemeente. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. U hoeft daarvoor geen bijstandsuitkering te hebben.

Mail advies

U kunt het overzicht met oplossingen mailen naar uzelf of iemand anders. In de mail staat een hyperlink naar uw lijst met oplossingen. Vul hieronder het mailadres van de ontvanger in en klik op Verstuur.