Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonservicegebied of woonzorgzone

Zelfstandig wonen met zorg en ondersteuning in de buurt. Dat is het doel van een woonzorgzone. Een woonzorgzone is een buurt, wijk of dorp waar u woont en makkelijk zorg en ondersteuning regelt. Ook 24-uurszorg is mogelijk. Een woonzorgzone heet ook wel een woonservicegebied, 'aanleunen op afstand', 'servicezone' of 'zorgbuurt'.

Kenmerken van een woonzorgzone

  • Een woonzorgzone is een gewone wijk (of buurt of dorp) met extra aandacht voor welzijn en zorg.
  • Er zijn goede voorzieningen voor ouderen en mensen met een beperking. Denk hierbij aan een huisarts, winkels, bank, buurtactiviteiten en culturele voorzieningen (zoals dans en theater). Deze zijn lopend of met het openbaar vervoer goed bereikbaar.
  • Een aanpassing van de woning voor iemand met een beperking is vaak mogelijk.
  • Verder is de woonomgeving goed toegankelijk en veilig. Het is ingericht met bijvoorbeeld voetpaden, veilige goed verlichte buitenruimten en voldoende banken buiten.

Welke zorg is mogelijk?

In een woonservicegebied kunt u dag en nacht zorg krijgen. Iedereen kan in een woonservicegebied wonen, of u nu zorg nodig hebt of niet. Voor de zorg zelf kan een indicatie nodig zijn, afhankelijk van het soort zorg. Belangrijk is dat u hulp krijgt als dat nodig is. Daardoor kunt u langer in uw eigen huis blijven wonen. Ook als u ouder wordt of bijvoorbeeld een chronische ziekte of handicap hebt.

Servicepunt

Bij de woningen hoort vaak een centraal huis, een zorgsteunpunt of servicepunt. Daar vindt u bijvoorbeeld een huisarts, een apotheek, een organisatie voor thuiszorg en een fysiotherapeut. Soms is er een restaurant. Verder kunt u boodschappen laten doen en meedoen aan allerlei activiteiten. Ook is er een huismeester die klussen voor u kan doen.

Zie ook

  • invoorzorg.nl, voor meer informatie over woonzorgzones;
  • het Wmo-loket van uw gemeente, voor de mogelijkheden in uw gemeente.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.