Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonservicegebied of woonzorgzone

Een woonzorgzone is bedoeld voor mensen die wel zorg en ondersteuning nodig hebben, maar graag thuis blijven wonen. Een woonzorgzone wordt ook wel woonservicegebied, 'aanleunen op afstand', 'servicezone' of 'zorgbuurt' genoemd.

Het is een gewone wijk met extra aandacht voor welzijn en zorg. Er zijn goede voorzieningen voor ouderen en mensen met een beperking en er is 24 uurszorg beschikbaar. 

Welke zorg is mogelijk?

In een woonservicegebied kunt u dag en nacht zorg krijgen. Iedereen kan in een woonservicegebied wonen, of u nu zorg nodig hebt of niet. Voor de zorg zelf kan een indicatie nodig zijn, afhankelijk van het soort zorg. Belangrijk is dat u hulp krijgt als dat nodig is. Daardoor kunt u langer in uw eigen huis blijven wonen, ook als u ouder wordt of bijvoorbeeld een chronische ziekte of handicap hebt.

Servicepunt

Bij de woningen hoort vaak een centraal huis, een zorgsteunpunt of servicepunt. Daar vindt u bijvoorbeeld een huisarts, een apotheek, een organisatie voor thuiszorg en een fysiotherapeut. Soms is er een restaurant. Verder kunt u boodschappen laten doen en meedoen aan allerlei activiteiten. En er is een huismeester die klussen voor u kan doen.

Zie ook

  • Voor meer informatie over woonzorgzones: www.invoorzorg.nl.
  • Voor de mogelijkheden in uw gemeente: het Wmo-loket van uw gemeente. 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.