Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Woonzorgcentrum of serviceflat

Een woonzorgcentrum is een groep woningen voor ouderen waar zij beschut kunnen wonen en zo nodig begeleiding en ondersteuning krijgen. Dit wordt ook wel woonzorgcomplex of een serviceflat genoemd en bestaat uit zelfstandige appartementen in een gewone woonwijk. U kunt andere bewoners ontmoeten, bijvoorbeeld in de recreatieruimten of een gezamenlijke tuin. Ook zijn de woningen toegankelijk voor mensen met lichamelijke beperkingen.

Verschil met een verzorgingshuis

U kunt in een verzorgingshuis wonen als u veel zorg nodig heeft en niet meer zelfstandig kunt wonen. Wooncentra zijn ontstaan omdat steeds meer ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen. U huurt of koopt zelf de woning, en krijgt wijkverpleging (zorgverzekering) of ondersteuning via de gemeente. De zorg is dicht in de buurt en daardoor snel op te roepen. Dit is mogelijk omdat er veel mensen in het woonzorgcentrum wonen die zorg nodig hebben.

Een woonzorgcentrum biedt dus wonen en zorg, maar u heeft een apart contract voor de woning (bijvoorbeeld een huurovereenkomst) en de zorg wordt los daarvan geregeld. 

Voor wie?

Een woonzorgcentrum is geschikt als u:

  • Zorg of ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld hulp bij het huishouden of persoonlijke verzorging.
  • Meer sociale contacten wilt.
  • Een veilige woonomgeving wilt, waar snel hulp beschikbaar is als dat nodig is.
  • Wel zelfstandig wilt wonen, dus uw eigen huishouden wilt voeren en uw eigen woning wilt hebben. 

U kunt bij het woonzorgcentrum van uw keuze vragen hoe u zich kunt aanmelden. Meestal is een inschrijving bij de gemeente of bij de woningbouwvereniging noodzakelijk. Het kan zijn dat er een wachtlijst is.

Onder welke regelingen vallen de woonzorgcentra?

De huur of koop van de woning valt niet onder een speciale regeling. 

De zorg en ondersteuning vallen onder verschillende regelingen:

Zie ook

  • Voor een overzicht van woonzorgcentra: www.zorgkaartnederland.nl.
  • Veel zorgaanbieders bieden deze vorm van wonen en zorg. U kunt bij de zorgaanbieders in uw omgeving navragen wat de mogelijkheden zijn.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.