Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Zorg uit de zorgverzekering

Uw zorgverzekering vergoedt met name medische zorgkosten. Zoals medische behandelingen en hulpmiddelen. Maar ook wijkverpleging (langdurige persoonlijke zorg en verpleging), ergotherapie en fysiotherapie.

Welke zorg wordt vergoedt vanuit uw basispakket?

Het verplichte basispakket vergoedt onder meer huisartsbezoek, wijkverpleging en een groot aantal medische behandelingen en verpleging in het ziekenhuis. Daarnaast geeft uw verzekeraar de kosten van bepaalde medicijnen en hulpmiddelen terug. U vindt meer informatie over het basispakket bij Zorginstituut Nederland

Aanvullende verzekering

Voor bepaalde zorg en ondersteuning sluit u (vrijwillig) een aanvullende verzekering af. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve therapieën en voor tandartszorg. Iedere zorgverzekeraar biedt verschillende aanvullende pakketten aan. Let daarom bij het uitkiezen van een zorgverzekeraar ook op de aanvullende verzekering.

Voorwaarden

Voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekering heeft u meestal een verwijzing nodig van uw huisarts, specialist of therapeut. Voor wijkverpleging is een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig. 

In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden voor u niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Kiezen van een zorgverlener

Bij een aantal zorgverzekeringen mag u zelf kiezen waar u zorg krijgt en door welke zorgverlener. Dit heet keuzevrijheid. Hoeveel vrijheid u heeft om een arts of behandelaar te kiezen, hangt af van uw zorgverzekeringspolis. Vergelijk hierbij de volgende drie keuzes: 

  • Restitutiepolis. Hierbij heeft u altijd een vrije zorgkeuze. U kiest zelf uw zorgverleners uit. Meestal krijgt u alle zorg uit het basispakket vergoed. Een restitutiepolis is vaak iets duurder dan een naturapolis. In sommige gevallen moet u de kosten van de zorg eerst voorschieten en achteraf terugvragen.
  • Naturapolis. Hierbij maakt u gebruik van de zorgaanbieders waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Uw zorgverzekeraar betaalt de rekeningen rechtstreeks aan de zorgaanbieder (bijvoorbeeld de dokter of het ziekenhuis). Wilt u toch door een andere zorgverlener worden geholpen? Dan is de zorgverzekeraar niet verplicht de kosten volledig te vergoeden.
  • Zorgverzekering met beperkte keuzevrijheid. U bepaalt hierbij zelf naar welke zorgverlener u gaat. De vergoeding van de zorgverzekeraar is lager als u kiest voor een zorgverlener waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Zie ook

Zorgverzekeraar.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.