Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Zorg uit de zorgverzekering

De zorgverzekering vergoedt met name medische zorgkosten. Zoals medische behandelingen, hulpmiddelen, wijkverpleging (langdurige persoonlijke zorg en verpleging), ergotherapie en fysiotherapie.

Basispakket

Het verplichte basispakket vergoedt onder meer huisartsbezoek, wijkverpleging, een groot aantal medische behandelingen en verpleging in het ziekenhuis, medicijnen en bepaalde hulpmiddelen. U vindt meer informatie over de inhoud van het basispakket bij Zorginstituut Nederland

Aanvullende verzekering

U kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor extra fysiotherapie, alternatieve therapieën en tandartszorg. Zorgverzekeraars bieden verschillende aanvullende verzekeringen aan. U kunt zelf kiezen óf u een aanvullende verzekering wilt afsluiten en zo ja, bij welke verzekeraar. Iedere verzekeraar biedt verschillende aanvullende pakketten aan.

Verwijzing

Voor de vergoeding van zorg of behandeling uit uw zorgverzekering heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts, specialist of therapeut. Voor wijkverpleging is een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig. 

Keuzevrijheid

Hoeveel vrijheid u heeft om een arts of behandelaar te kiezen, hangt af van de polis die u heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. 

  • Bij een restitutiepolis heeft u recht op een vergoeding van zorg. U kiest dan zelf uw zorgverleners. U stuurt de rekening naar uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u alle zorg uit het basispakket vergoed. Een restitutiepolis is meestal iets duurder dan een naturapolis.
  • Bij een naturapolis heeft u recht op zorg. U kunt gebruik maken van de zorgaanbieders waar uw naturazorgverzekeraar een contract mee heeft. Uw zorgverzekeraar betaalt de rekeningen rechtstreeks aan de zorgaanbieder (bijvoorbeeld de dokter of het ziekenhuis). Wilt u toch door een andere zorgverlener worden geholpen? Dan is de zorgverzekeraar niet verplicht de kosten volledig te vergoeden.

Zie ook

Zorgverzekeraar.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.