Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Zorgaanbieders

Zorgaanbieders zijn organisaties die professionele zorg en ondersteuning geven. Bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, instellingen voor gehandicaptenzorg, GGZ-instellingen, verpleeghuizen, enzovoort. 

Indicatie of verwijzing

Om zorg te krijgen van een professionele zorgaanbieder heeft u meestal een indicatie of een verwijzing nodig van een arts, wijkverpleegkundige, de gemeente of het CIZ. In de indicatie of de verwijzing staat het soort zorg dat u vergoed kunt krijgen.

Zorgplan

Vervolgens spreekt u met de zorgaanbieder af hoe die zorg precies ingevuld wordt. Bijvoorbeeld op welke tijden de zorgverlener komt en wat die zorgverlener precies komt doen. Bij een indicatie voor een opname in een zorginstelling spreekt u met de instelling af waar u gaat wonen en welke zorg u precies krijgt. Als er een wachtlijst is voor een plek in de zorginstelling, spreekt u af welke overbruggingszorg u krijgt (zorg aan huis). De afspraken legt u vast in het zorgplan.  

Zelf zorg inkopen

U heeft niet altijd een indicatie of verwijzing nodig. Vaak is het mogelijk om bepaalde zorg zelf in te kopen. Bijvoorbeeld (extra) uren huishoudelijke hulp bij een thuiszorginstelling, of een bepaalde therapie die niet vergoed wordt. Daarvoor kunt u rechtstreeks contact opnemen met de zorgaanbieder. 

Adressen 

  • Op Zorgkaart Nederland vindt u de gegevens van een groot aantal zorgaanbieders in Nederland, met waarderingen van cliënten.
  • Ook op kiesBeter.nl kunt u zorgaanbieders vinden, met informatie over de kwaliteit van de aanbieders. 
  • Ga naar Hulpverlener vinden voor verwijzingen naar beroepsorganisaties en brancheorganisaties met adressen van individuele zorgverleners. 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.