Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Zorgboerderij

Een zorgboerderij is een instelling voor dagbesteding voor mensen die zorg of begeleiding nodig hebben. Activiteiten zijn bijvoorbeeld dieren verzorgen en werken in een groenten- of bloementuin.

Voor wie?

Zorgboerderijen zijn er voor verschillende groepen mensen. Bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen met psychiatrische problemen, dementie of autisme, voor ouderen, voor jongeren met leerproblemen en voor mensen met een burn-out. Bij sommige boerderijen kan iedereen terecht.

Aanmelding

  • U kunt zich bij uw gemeente aanmelden voor Wmo-ondersteuning, zoals dagbesteding of logeeropvang.
  • Dagbesteding of verblijf op een zorgboerderij kan ook onderdeel van zorg via de Wet langdurige zorg (Wlz). U kunt Wlz-zorg aanvragen als u of uw kind blijvend 24 uur per dag zorg of toezicht nodig heeft.
  • Werken op een zorgboerderij kan ook een training zijn voor reïntegratie op de arbeidsmarkt. Daarvoor is UWV uw aanspreekpunt.

Keurmerken zorgboerderij

Federatie Landbouw en Zorg heeft een keurmerk ontwikkeld voor zorgboerderijen. Het keurmerk heet 'Kwaliteit laat je zien'. Meer informatie vindt u op de website Landbouwzorg.nl.

Ook Hkz (Harmonisatie kwaliteitsbeoordeling in de zorgsector) heeft een keurmerk dat zorgboerderijen kunnen behalen. 

Adressen van zorgboerderijen

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.