Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Zorgplan maken

Heeft u verpleging of verzorging? En wilt u een overzicht wie u op welke tijden verzorgt? In een zorgplan staan de afspraken die u met uw hulpverlener maakt. Andere namen voor een zorgplan zijn: leefplan, persoonlijk plan of ondersteuningsplan.

 • In een zorgplan staat precies welke zorg en ondersteuning u krijgt. Hulpverleners gebruiken het zorgplan ook om informatie over te dragen aan elkaar. In het zorgplan staan:
  - uw wensen en behoeften
  - uw mogelijkheden en beperkingen
  - doelen van de zorg voor de komende periode
  - afspraken over zorg en welzijn: begeleiding, verzorging, verpleging, dagbesteding, hulp van familie en privacy

Let op: houd uw zorgplan kort, overzichtelijk en praktisch. En maak geen onhaalbare afspraken.

Zorgplan gebruiken

U gebruikt een zorgplan:

 • als u zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgt. In dit geval is een zorgplan verplicht. Uw zorgaanbieder maakt het plan samen met u.
 • als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt. Soms vraagt uw zorgkantoor om een zorgplan voor uw pgb.
 • als u zorg krijgt vanuit de Wmo. Een persoonlijk plan gebruikt u bij het gesprek met uw gemeente.

Zorgplan maken

U maakt het zorgplan samen met uw zorgaanbieder. Wilt u weten wat in het plan staat? Wij hebben informatie voor u verzameld:

Is er iemand die u wettelijk vertegenwoordiger? Dan stelt deze persoon samen met de zorgaanbieder een zorgplan voor u op.

Zorgplan aanpassen

 • U kunt het zorgplan aanpassen als u andere zorg of ondersteuning nodig heeft. Spreek bijvoorbeeld met uw zorgaanbieder af dat u het plan regelmatig bespreekt. Doe dit minimaal 1 keer per jaar.
 • Houd ook goed bij of de zorg die u krijgt, klopt met het zorgplan. Daarmee voorkomt u dat u te weinig, verkeerde of te veel zorg krijgt.

Meer weten?

 • Zorgprofiel: hierin staat welke zorg u of uw kind nodig heeft

Mail advies

U kunt het overzicht met oplossingen mailen naar uzelf of iemand anders. In de mail staat een hyperlink naar uw lijst met oplossingen. Vul hieronder het mailadres van de ontvanger in en klik op Verstuur.