Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Zorgverzekeraar

Bij een zorgverzekeraar kunt u een zorgverzekering (ziektekostenverzekering) afsluiten. Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Met uw zorgverzekering betaalt u mee aan de kosten van de gezondheidszorg in Nederland. En wordt u zelf ziek of heeft u zorg nodig? Dan worden de kosten vergoed door uw zorgverzekering.

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. De basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld huisarts, wijkverpleging, ziekenhuis of apotheek.

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren die een basisverzekering wil afsluiten. Ze mogen geen hogere premie vragen omdat u bijvoorbeeld een chronische ziekte heeft of ouder bent.

Aanvullende verzekering

U kunt naast de basisverzekering kiezen voor een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of de tandarts. De vergoedingen en de premie verschillen per verzekeraar. U kunt de aanvullende verzekering ook bij een andere verzekeraar afsluiten dan de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Voor een aanvullende verzekering kan de verzekeraar extra eisen aan uw gezondheid stellen. Soms moet u bijvoorbeeld een vragenlijst of verklaring invullen.

Uitzonderingen

  • Militairen in actieve dienst zijn verzekerd via het Ministerie van Defensie een aparte ziektekostenverzekering.
  • Gedetineerden vallen onder een collectieve verzekering van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
  • Werkt u in het buitenland? Dan hoeft u mogelijk niet in Nederland verzekerd te zijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Zorginstituut.
  • Wilt u vanwege uw geloof niet verzekerd zijn voor zorgkosten? Dan kunt u zich bij de SVB aanmelden als gemoedsbezwaarde. U moet dan wel een premievervangende belasting betalen.

Zorgverzekering kiezen

De premies voor de basisverzekering en voor de aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar. Bij de aanvullende verzekering zijn kunnen de vergoedingen ook nog verschillen. Het is daarom de moeite om goed uit te zoeken welke verzekering het beste bij u past. U kunt ieder jaar per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Op internet zijn veel websites te vinden om zorgverzekeringen te vergelijken. Op Rijksoverheid.nl vindt u tips voor het overstappen naar een andere verzekeraar.

Klacht over uw zorgverzekeraar

Heeft u een klacht over uw zorgverzekeraar? Neem dan eerst contact met uw zorgverzekeraar op. Elke zorgverzekeraar heeft een klachtenregeling.

Komt u er met de zorgverzekeraar niet uit? Dan kunt u terecht bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). De SKGZ is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Doel van de SKGZ is het helpen oplossen van problemen tussen u en uw zorgverzekeraar. Dat kan door bemiddeling van de Ombudsman Zorgverzekeringen of door een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. Meer informatie vindt u op de website van de SKGZ.

Zorgtoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u mogelijk recht op zorgtoeslag.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.