Het verhaal van Simon en zijn cliëntondersteuner

(Beeldtekst: Simon & Co.)
(Goeiemiddag.)
(De man gaat naast een vrouw zitten.)

RUSTIGE MUZIEK

(Ik ben Simon. Ik had problemen. Ik was net verhuisd en kreeg m'n dingen niet op orde. Het heeft een halfjaar geduurd voor ik überhaupt een scootmobiel kreeg, terwijl ik invalide ben. Het Wmo-loket, ik wist de weg niet daarnaartoe. Er moesten diverse dingen geregeld worden en het was één grote chaos.)

(Mijn naam is Fanny Drenthe. Ik werk als cliëntondersteuner bij MEE Zuid-Limburg. En Simon werd door verschillende mensen en organisaties gewezen op cliëntondersteuning. En zo is hij bij mij terechtgekomen.)

(Die hebben eerst gezorgd dat ik hulp kreeg, gezinshulp, want mijn nieuwe woning was één grote zwijnenstal. Die zorgden dat ik m'n scootmobiel kreeg, want ik kon amper lopen. Die gingen kijken hoe het met de bewindvoerder zat. Ik stond onder vrijwillige bewindvoering. Maar daar waren ook diverse dingen. Ik wist niet hoe of wat, ik wist niet waar ik aan toe was.)

(Ik heb ondersteund in het contact met de bewindvoerder. En we hebben samen geregeld dat er huishoudelijke hulp kwam. Simon heeft zelf gekozen welke zorgaanbieder hij wilde. Ik heb ondersteund bij het contact met die zorgaanbieder.)

(Toen dat geregeld was, konden we ook gaan kijken: waar loop je dan nog tegenaan? In contact of hoe kun je je geldzaken regelen? Toen zijn we ook gaan kijken: wat voor cursussen en trainingen zijn er mogelijk om jou dat soort dingen te leren? Zodat je dat beter zelf kan doen en meer grip krijgt op je eigen leven. En toen ben je ook die trainingen gaan volgen.)

(Een budgetcursus, leren omgaan met geld. En een assertiviteitscursus, leren om te gaan met moeilijke situaties. Dus als mensen een loopje met je willen nemen, hoe ga je daarmee om? Wat moet je vooral niet doen en wat vooral wel doen? En gewoon goed je gezonde verstand gebruiken.)

(Maar het is heel fijn om te weten dat als de nood aan de man is, er altijd mensen zijn waar je altijd op terug kunt vallen. En het is een verrijking van m'n leven. Een heel stuk veiligheid heeft het gecreëerd in m'n leven. Rust, zekerheid.)

(De eerste keer dat Simon verhuisde, kwam er heel veel op hem af. Hij gaf aan dat hij zich verloren voelde en dat hij heel erg behoefte had aan iemand die z'n problemen kon horen. En jij hebt ook weleens tegen mij gezegd: de eerste keer dat je ging verhuizen, toen begon je leven pas echt. -Klopt.)

(En bij de tweede verhuizing zien we eigenlijk dat hij voor 95 procent alles zelf kon regelen en dat hij echt de doorstart gemaakt heeft naar zelfstandigheid. Ja, dat is waar je het voor doet. -Helemaal mee eens.)

(Het beeld wordt onscherp. Beeldtekst: Voor meer informatie over cliëntondersteuning in uw regio kunt u terecht op: www.clientondersteuning.co.nl. Co, uw persoonlijke gids in de zorg.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG