Het verhaal van Tonnie en zijn cliëntondersteuner

(Bij een witte stoel verschijnt de tekst: Tonnie & Co. Een vrouw neemt plaats op de stoel. Naast haar zit een man in een elektrische rolstoel. Hij lacht.)

RUSTIGE MUZIEK

(Ik ben Tonnie. Ik heb twee jaar terug een hersenstaminfarct gehad. Dat zit in de hersenstam in m'n nek. Ja, je bent in één keer alles kwijt. Je werk, ja, je hele wereld valt gelijk in elkaar. Alles ben je kwijt. Zelfs een stukje intimiteit. Je bent gewoon niks meer.)

(Ik ben Nienke en ik ben cliëntondersteuner bij Wlz Cliëntondersteuning, onderdeel van Thuis in Co. Tonnie lag in het verpleeghuis toen ik hen leerde kennen. Hem en Anja. Voor hem was duidelijk: Hij wilde gewoon naar huis. Dat was zo klaar als een klontje.)

(Het is gewoon een soort sterfhuis. Mensen zijn oud en hun laatste dagen zijn daar. Ik hoor daar niet thuis. Ik ben daar veel te jong voor.)

(Voor het verpleeghuis is dat wel bijzonder, want het gebeurt niet iedere dag dat iemand naar huis wil. En we moesten ook gewoon kijken: Wat kan? Is het überhaupt haalbaar? En hoe gaan we dat dan regelen? Ik ben vooral met Tonnie en Anja in gesprek gegaan om te kijken: Wie zijn zij? Wat voor mensen zijn dit? En door ze wat beter te leren kennen, weet je ook waar hun wensen en behoeften zitten.)

(Je wereld valt eigenlijk in één keer uit elkaar, dan heb je behoefte aan steun. Ja. Dat hebben we wel in Nienke gevonden. Ze heeft geholpen met de weg, de gemeente, de voorzieningen, de verbouwing van de woning, de douche, gewoon praktische dingen, de rolstoel, het vervoer, maar ook alles wat erachter zit, het financiële gedeelte.)

(Maar ook: Hoe ga je je dagelijkse inrichting van je leven doen? Wat vind je leuk en waar ligt je passie? Samen hebben we gekeken naar een vorm van dagbesteding en dat is uiteindelijk schilderen geworden. Hij heeft nog nooit geschilderd en hij schildert nu een aantal ochtenden in de week en dat doet hij echt heel erg mooi. Heel bijzonder. Ondanks z'n beperking doet hij dat echt fantastisch.)

(Naast het stukje dagbesteding, bijvoorbeeld ook het koken. Hij kookt weer zelf, met hulp. Leren je fijne motoriek weer goed onder controle te krijgen: Hoe snij je? Wat zijn je vaardigheden? Daar is hij nu heel druk mee.)

(Dat zijn maar kleine dingen voor mij als cliëntondersteuner, maar dat heeft wel een heel grote impact in zijn leven. Dat vind ik heel mooi aan het beroep cliëntondersteuner, dat je toch echt een stukje mee kunt helpen om dat allemaal vorm te geven.)

(Als Tonnie z'n duim opsteekt, doet Nienke dat ook. Ze moeten lachen. Tonnie klapt in z'n handen.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Ik had het niet mooier kunnen zeggen. -Fantastisch.)

(Beeldtekst: Voor meer informatie over cliëntondersteuning in uw regio kunt u terecht op: www.clientondersteuning.co.nl. Co, uw persoonlijke gids in de zorg.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG