Hulp bij het huishouden

Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Bijvoorbeeld iemand die helpt bij het schoonmaken? Of iemand die helpt bij het opruimen of de afwas doen? Lees hoe u deze huishoudelijke hulp regelt.

Wat kan ik zelf regelen?

U kunt zelf bijvoorbeeld een schoonmaakhulp inhuren. Of een schoonmaakbedrijf. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant. Of hangt er een advertentie bij uw supermarkt.

U betaalt voor huishoudelijke hulp meestal 10 tot 20 euro per uur. Vraag bij meer mensen of schoonmaakbedrijven een offerte aan. Hulp van een vrijwilliger is soms ook mogelijk. 

Lees meer over hulp bij klusjes in huis.

Welke hulp kan ik inschakelen?

Heeft u de huishoudelijke hulp nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Dan regelt uw gemeente huishoudelijke hulp voor u. De gemeente biedt hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Lees meer over de Wet Maatschappelijke ondersteuning.

Om u de juiste zorg te geven, praat uw gemeente met u en met mensen in uw omgeving, zoals familie en vrienden. U krijgt dan bijvoorbeeld thuiszorg.

Een thuiszorghulp doet meer dan alleen schoonmaken en opruimen. Een thuiszorghulp denkt mee over wat er moet gebeuren. En schakelt extra hulp in als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand zichzelf verwaarloost of eenzaam is.

Intensieve zorg thuis via Wlz

Ontvangt u intensieve zorg thuis? En heeft u al een indicatie voor de Wet langdurige Zorg (Wlz)? Dan regelt u huishoudelijke hulp via:

Vraag meer informatie bij het zorgkantoor in uw regio.

Wat moet ik betalen voor huishoudelijke hulp?

Ontvangt u in 2020 hulp of zorg die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning? Dan betaalt u hiervoor een eigen bijdrage van maximaal € 19,00 per maand. Dit kan voor een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening zijn. Dit bepaalt uw gemeente. De rekening voor deze eigen bijdrage krijgt u van het CAK (hetcak.nl).

Gemeenten mogen de eigen bijdrage van € 19,00 verlagen. Bijvoorbeeld voor mensen met een laag inkomen. En voor sommige hulp of ondersteuning kan de gemeente een aparte bijdrage in kosten vragen. Voor vragen hierover of over hulp of ondersteuning kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Valt huishoudelijke hulp bij uw gemeente onder een algemene voorziening?
Dan betaalt u de bijdrage in de kosten aan uw zorgaanbieder of aan de gemeente. 

Valt huishoudelijke hulp bij uw gemeente onder een maatwerkvoorziening? 
Dan betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. 

Vraag uw gemeente om meer informatie. 
Krijgt u huishoudelijke hulp én zorg thuis vanuit de Wlz?

Dan betaalt u geen bijdrage voor de huishoudelijke hulp. U betaalt alleen de eigen bijdrage voor de intensieve zorg vanuit de Wlz.

Regeling hulp inhuren voor klussen in en rond uw huis

Heeft u regelmatig hulp nodig bij klussen in en rond uw huis? En wilt u hiervoor professionele hulp inhuren? Dan geldt de regeling dienstverlening aan huis misschien voor u.

  • U legt afspraken vast in een contract (Rijksoverheid.nl).
  • Uw hulp werkt niet in loondienst bij u. U hoeft dan verder niets te regelen met de Belastingdienst.
  • U kunt snel en zonder hoge kosten iemand inhuren voor huishoudelijk werk. Dat mag voor maximaal 3 dagen per week.

Lees de voorwaarden van de regeling Dienstverlening aan huis (Rijksoverheid.nl).

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.
Afdrukken
Delen