Hulp bij klusjes in huis

Er is altijd wel een klusje te doen in huis. Bijvoorbeeld een lamp ophangen. Of een drempel weghalen. Met een ziekte of beperking is zo’n klusje vaak lastig. U kunt dan hulp zoeken van een vrijwilliger, of professionele hulp inschakelen.

Wat kan ik zelf regelen?

Buren, familieleden en vrienden kunnen bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen. Of het gras maaien. Of een deur die klemt aanpassen.

Vindt u het lastig om hulp te vragen? Bedenk dan dat veel mensen graag willen helpen, maar niet weten dat u hulp nodig heeft. U kunt ook terecht bij uw gemeente voor advies. 

Lees meer over hulp uit uw eigen omgeving.

Vrijwilligersorganisaties

Ook vrijwilligers bieden hulp bij praktische klussen. Veel vrijwilligers werken via een vrijwilligersorganisatie. Deze organisatie kijkt welke vrijwilliger goed bij u past. De organisatie controleert ook of de vrijwilliger betrouwbaar is. U vindt adressen via:

Leger des Heils (Legerdesheils.nl)

Humanitas (Humanitas.nl) - voor adressen bij u in de buurt.

MantelzorgNL (Mantelzorg.nl) - voor adressen van organisaties bij u in de buurt.

Zonnebloem (Zonnebloem.nl) - voor mensen met een lichamelijke beperking.

Vereniging Hulp in Praktijk Nederland (Hiphelpt.nl) - voor ondersteuning vanuit de kerk of parochie.

Niet alle vrijwilligers zijn aangesloten bij een organisatie. Er zijn steeds meer websites waar u direct in contact komt met vrijwilligers. Bekende sites zijn:

Alleszelf (Alleszelf.nl)

Vraagelkaar (Vraagelkaar.nl)

NLvoorelkaar (Nlvoorelkaar.nl)

Wehelpen (Wehelpen.nl)

Stichting Present (Stichtingpresent.nl)

Vrijwilligers kunnen ook een praatje met u maken. En hulp bieden bij het invullen van formulieren. Of met u op stap gaan.

Buurthulp

Bij buurthulp helpt u vaak elkaar. Uw buurvrouw brengt bijvoorbeeld boodschappen voor u mee. En u helpt de kinderen van de buurvrouw met hun huiswerk. 

Via een bijeenkomst in de buurt of het wijkcentrum ontmoet u andere mensen. Steeds meer buurten hebben een website of app voor uw telefoon waarop mensen hulp kunnen vragen en aanbieden. Vraag uw gemeente om meer informatie over projecten bij u in de buurt.

Lees meer over ruilsystemen in een wijk op Buurtmarktplaats (Buuv.nu).

Professionele hulp

Liever professionele hulp inschakelen? U kunt bijvoorbeeld ook een klussenbedrijf inhuren. Vraag dan eerst een prijsopgave aan. Het beste kunt u bij 2 of 3 bedrijven een prijsopgave vragen om te vergelijken.

Iemand inhuren zonder hoge kosten
U kunt snel en zonder hoge kosten iemand inhuren voor huishoudelijk werk.

Lees meer over iemand inhuren zonder hoge kosten (Rijksoverheid.nl).

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.
Afdrukken
Delen