Hulp bij verslaving

Zoekt u advies en hulp bij verslaving? Of is er binnen uw gezin sprake van verslaving en zoekt u hulp? Bijvoorbeeld voor ouders die verslaafd zijn? Lees meer over hulp bij verslaving en wat voor hulp u kunt inschakelen.

Wat kan ik zelf regelen?

Verschillende instellingen voor verslavingszorg bieden online programma’s met hulpverlening. Deze programma´s zijn geschikt voor volwassenen. En soms ook voor jongeren met een verslaving. 

minderdrinken.nl

jellinek.nl

brijder.nl

cannabisdebaas.nl

cannabisenik.nl

Woont u in een gezin waar een ouder verslaafd is of psychische problemen heeft? En willen de ouders geen hulp aannemen? Neem dan contact op met Veilig Thuis: 0800 - 20 00.

Lees meer over verslaving en hulp (Trimbos.nl).

Opvoedhulp voor verslaafde ouders

Bent u verslaafd en heeft u kinderen onder uw hoede? Lees meer over hoe u zo goed mogelijk kunt opvoeden (Kopopouders.nl). Hier kunt u via e-mail advies vragen en verhalen van andere ouders lezen en delen. Of onder begeleiding van een professional anoniem en gratis een online groepscursus volgen. Lees meer informatie en links naar andere interessante websites (Kopopouders.nl) voor hulp bij stress, psychische problemen of een verslaving.

Welke hulp kan ik inschakelen?

Ga naar uw huisarts. U krijgt meteen hulp of een doorverwijzing naar gespecialiseerde verslavingszorg. Ook maatschappelijk werk kan hulp bieden. Hiervoor heeft u geen doorverwijzing nodig.

Voor gespecialiseerde verslavingszorg gaat u naar een zorginstelling. Dat is meestal op afspraak. Of een hulpverlener komt bij u thuis. Soms is er een wachttijd voor de behandeling. Is een tijdelijke opname in een verslavingskliniek beter? Dan duurt zo’n opname meestal enkele weken. U krijgt begeleiding en eventueel ook medicijnen.

Vind adressen van instellingen voor verslavingszorg (Zorgkaartnederland.nl).


Zoekt u hulp voor uw gezin? Neem dan contact op met uw huisarts of gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor jeugdhulp en voor - intensieve - begeleiding in een gezin. 


Lees meer over gezinshulp voor verslaafde ouders

Kan ik een vergoeding krijgen?

Voor jongeren tot 18 jaar valt verslavingszorg onder de Jeugdwet. Uw gemeente is verantwoordelijk voor jeugdhulp.

Bent u volwassen? Dan valt verslavingszorg onder de zorgverzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen zorg van bepaalde zorginstellingen. Vraag hierover meer informatie aan uw zorgverzekeraar. Of kijk in uw polis wat uw zorgverzekeraar vergoedt.

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.

Bekijk ook op Regelhulp.nl

Afdrukken
Delen