Kinderbijslag

U krijgt kinderbijslag als u in Nederland woont of werkt en kinderen heeft. Kinderbijslag is een bijdrage aan de kosten voor het verzorgen en opvoeden van uw kinderen. U krijgt kinderbijslag voor uw kind(eren) tot 18 jaar.

Hoe vraag ik kinderbijslag aan?

Doe eerst bij uw gemeente aangifte van de geboorte van uw kind. U krijgt daarna automatisch van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bericht dat u kinderbijslag (SVB.nl) kunt aanvragen.

Andere situaties

Is uw situatie anders? Een kind is bijvoorbeeld bij u thuis komen wonen. Of u heeft een kind geadopteerd. Of u bent in Nederland komen wonen.

Lees meer over andere situaties (SVB.nl).

Hoeveel kinderbijslag kan ik krijgen?

De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U ontvangt automatisch meer geld als uw kind 6 jaar wordt. En nog iets meer als uw kind 12 jaar wordt.

Bereken hoe hoog uw kinderbijslag is (SVB.nl).

Hoe vraag ik kinderbijslag aan voor kind met zorg?

Heeft u hoge kosten omdat uw kind heel veel zorg nodig heeft? Dan kunt u dubbele kinderbijslag (SVB.nl) aanvragen bij de SVB.

Lees wat de voorwaarden zijn voor het aanvragen van dubbele kinderbijslag (SVB.nl).

Aanvulling op kinderbijslag

Krijgt u kinderbijslag en heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien ook recht op een aanvulling op de kinderbijslag. Dit heet kindgebonden budget (SVB.nl).

U hoeft een kindgebonden budget niet zelf aan te vragen. De SVB geeft aan de Belastingdienst door dat u kinderbijslag krijgt. De Belastingdienst beslist daarna of u een kindgebonden budget krijgt.

Lees meer over kindgebonden budget bij de Belastingdienst (Belastingdienst.nl).

Bekijk ook

Bekijk ook op Regelhulp.nl

Afdrukken
Delen