Openbaar vervoer

Voor ouderen en iedereen met een beperking of ziekte is er openbaar vervoer om van A naar B te reizen. Zowel lokaal, regionaal als vervoer over een lange afstand. Lees welke mogelijkheden er zijn en hoe u vervoer regelt.

Lokaal en regionaal vervoer

Uw gemeente regelt vervoer voor iedereen met een ziekte of beperking. Het gaat om lokaal en regionaal vervoer. Bijvoorbeeld vervoer om in uw buurt of regio te winkelen, uit te gaan, familie en vrienden te bezoeken of naar een ontmoetingscentrum te gaan. 

De gemeente biedt collectief vervoer, ook wel regiotaxi genoemd. Dit zijn busjes of taxi's die u thuis ophalen en naar uw bestemming brengen. Vaak reizen meerdere mensen tegelijk mee.

Een regiotaxi brengt u van deur tot deur. U kunt met de regiotaxi een plek afspreken om u op te halen. Bijvoorbeeld bij u thuis, een bushalte of een algemene opstapplaats. Ook als u een rolstoel heeft, brengt de regiotaxi u naar uw bestemming.


Lees meer over de regiotaxi

Een buurtbus rijdt meestal van dorpen die geen busverbinding hebben naar plaatsen waar een goede verbinding is met grotere steden.

 


Lees meer over de buurtbus

Vervoer over een lange afstand

Valys regelt taxivervoer voor ouderen en voor mensen met een chronische ziekte of handicap. Het gaat om uitstapjes over een langere afstand, namelijk van meer dan 5 ov-zones. U heeft hiervoor een Valys-pas nodig. Dit vervoer heet bovenregionaal vervoer. Denk aan uitstapjes zoals familiebezoek, een uitvaart of een dagje uit.

Lees hoe u een pas aanvraagt (Valys.nl) en hoe het vervoer via Valys werkt.

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.

Bekijk ook op Regelhulp.nl

Afdrukken
Delen