Samen een woonruimte huren

Jongeren of volwassenen met een beperking of psychiatrische aandoening kunnen samen een woonruimte huren. Ze regelen zelf - of samen met familieleden - zorg en ondersteuning.

Wat is een kleinschalig wooninitiatief?

Bij een kleinschalig wooninitiatief nemen de mensen met een beperking (of hun ouders) het initiatief om een woonvorm te starten. U heeft hiermee zeggenschap en u houdt de regie. Aansluiten bij een bestaand wooninitiatief kan ook.

Andere namen voor een kleinschalig wooninitiatief zijn:

  • kleinschalig woonproject
  • ouderinitiatief
  • cliĆ«ntinitiatief
  • Thomashuis (Thomashuis.nl)

Hoe kan ik een kleinschalig wooninitiatief opzetten of vinden?

  • Het Landelijk Steunpunt Wonen (Pgb.nl) helpt ouders van een kind met een beperking bij het opzetten van een kleinschalig woonproject. U krijgt tips, praktijkvoorbeelden en informatie.
  • Via het Landelijk Steunpunt Wonen vindt u wooninitiatieven waarbij u kunt aansluiten. Zelf een oproep plaatsen om medebewoners te vinden, kan ook.

Op de website van MEE vindt u onder Bewoners gezocht (Meewoonwinkel.nl) vrije plaatsen in bestaande wooninitiatieven.

Hoe koop ik zorg en ondersteuning in?

Zorg en ondersteuning koopt u in met een persoonsgebonden budget (pgb). Of u krijgt zorg en ondersteuning in natura: een instelling levert dan de zorg. Het kan gaan om:

Kan ik een vergoeding voor de huur krijgen?

Bij huurwoningen krijgt u soms huurtoeslag, ook als de woonruimte niet zelfstandig is. Meer informatie hierover krijgt u van de eigenaar/verhuurder van de woning.

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.
Afdrukken
Delen