Wajong

Kunt u nu en in de toekomst niet werken door een beperking of ziekte die u op jonge leeftijd al kreeg? Dan krijgt u misschien een Wajong-uitkering van UWV. Wajong is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben.

Wanneer heb ik recht op Wajong?

U kunt Wajong krijgen als u door uw ziekte of handicap nu en in de toekomst niet kunt werken. Ook moet 1 van deze situaties voor u gelden:

  • U heeft op uw 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap.
  • U kreeg na uw 18e verjaardag en vóór uw 30e verjaardag een langdurige ziekte of handicap. In het jaar voordat u uw ziekte of handicap kreeg, volgde u minimaal 6 maanden een opleiding.

Daarnaast moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U woont in Nederland.
  • U volgt op dit moment geen opleiding.

Hoe vraag ik Wajong aan?

U vraagt eerst aan UWV een beoordeling arbeidsvermogen (UWV.nl).

Lees meer over de beoordeling arbeidsvermogen (UWV.nl) (ook als u al Wajong heeft en hier meer over wilt weten).

Na de aanvraag krijgt u uitnodigingen voor gesprekken met medewerkers van UWV, zoals de verzekeringsarts. Daarna krijgt u een brief met daarin de beslissing over uw aanvraag.

Welke vormen Wajong zijn er?

De Wajong is veranderd in 2010 en in 2015. Daardoor bestaan er 3 vormen:

  • Voor mensen die Wajong hebben aangevraagd vóór 1 januari 2010 is er de oude Wajong (UWV.nl).
  • Voor mensen die Wajong hebben aangevraagd tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 is er Wajong 2010 (UWV.nl) (voorheen Nieuwe Wajong genoemd).
  • Voor mensen die Wajong hebben aangevraagd vanaf 1 januari 2015 is er Wajong 2015 (UWV.nl) (dit is de huidige regeling).

Lees meer over:

Participatiewet (Rijksoverheid.nl)

wijzigingen in de Wajong (Rijksoverheid.nl)

de aanvraag 'beoordeling arbeidsvermogen' (UWV.nl)

Hoe hoog is de Wajong-uitkering?

Hoogte uitkering voor Wajongers vanaf 2015

  • Voldoet u vanaf 2015 aan de voorwaarden voor Wajong? Dan kunt u een Wajong-uitkering krijgen. De uitkering is 75% van het minimumloon.

Hoogte uitkering voor Wajongers van voor 2015

  • Heeft u een Wajong-uitkering van voor 2015? Dan hangt de hoogte hiervan af van uw situatie, leeftijd en inkomen. De uitkering is maximaal 75% van het minimumloon.

Let op

Tussen 2015 en 2018 bekijkt UWV welke Wajongers met een uitkering van voor 2015 kunnen werken. Wie kan werken, krijgt hulp van UWV bij het vinden van geschikt werk. Ook behoudt u uw Wajong-uitkering. Wel gaat de hoogte van de uitkering veranderen. De uitkering is vanaf 1 januari 2018 maximaal 70% van het minimumloon.

Bekijk ook op Regelhulp.nl

Afdrukken
Delen