Woningaanpassingen

Heeft u een ziekte of beperking? En wilt u aanpassingen in uw huis zodat u langer - zelfstandig - thuis kunt blijven wonen? Krijgt u of uw kind thuiszorg? Bijvoorbeeld hulp met douchen en naar toilet gaan? Dan kan dat ook aanleiding zijn voor aanpassingen. Of voor hulpmiddelen.

Wat kan ik zelf regelen?

Voorbeelden van aanpassingen zijn:

  • drempels weghalen
  • tillift
  • bredere deuren plaatsen
  • lichtschakelaars op zithoogte
  • een elektrische deuropener
  • een lichtflitsbel

U kunt ook specifieke aanpassingen doen in de badkamer of keuken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een douchestoel of een aangepast aanrecht.

Wilt u uw badkamer veiliger (laten) maken? Dat kan met een aantal eenvoudige aanpassingen. Zoals bijvoorbeeld een douchestoel.


Lees meer over aanpassingen in de badkamer

Heeft u een ziekte of beperking? En wilt u aanpassingen in uw keuken zodat u zelfstandig kan blijven koken?


Lees meer over aanpassingen in de keuken

Welke hulp kan ik inschakelen?

  • Voor het uitvoeren van de aanpassingen kunt u een klussendienst inhuren. Veel klussendiensten geven korting aan mensen met een beperking.
  • Huurders kunnen vaak ook de woningbouwvereniging vragen om hulp.

Lees ook Hulp bij klusjes in huis.

Kunt u de aanpassingen niet zelf regelen? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.

De thuiszorgwinkel verkoopt ook hulpmiddelen, zoals een toiletverhoger of douchestoel. Veel thuiszorgorganisaties hebben een thuiszorgwinkel.

Vind adressen van thuiszorgwinkels (Zorgkaartnederland.nl) via Zorgkaart Nederland.

  • Heeft u bijvoorbeeld een toiletverhoger voor korte tijd nodig? Dan kunt u deze huren bij een thuiszorgwinkel.

Kan ik een vergoeding krijgen?

Soms worden aanpassingen in huis vergoed door uw gemeente. Of door uw zorgverzekeraar. Sommige kleine aanpassingen kunt u zelf regelen en moet u ook zelf betalen.

Vergoeding via gemeente

Kunt u de aanpassingen zelf niet uitvoeren? Dan kunt u de gemeente vragen de aanpassingen te vergoeden. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Vraag aan het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente of u een vergoeding krijgt. De gemeente kan een eigen bijdrage vragen. Dat geldt ook bij aanpassingen voor een kind onder de 18 jaar.

De gemeente vergoedt ook aanpassingen voor mensen met een indicatie voor Wlz-zorg, die de zorg thuis ontvangen. Voor mensen met een Wlz-indicatie geldt geen eigen bijdrage voor het aanpassen van het huis.

Sommige aanpassingen vergoedt de gemeente niet. Omdat het gaat om een zogenaamde algemeen gebruikelijke voorziening. Bijvoorbeeld bij aanpassingen met materialen die u kunt kopen bij een bouwmarkt.

Lees meer over vergoeding voor woningaanpassing (Rijksoverheid.nl).

Let op
Bij aanpassingen voor een kind onder de 18 jaar kan de gemeente wel een eigen bijdrage vragen voor Wlz.

Vergoeding via zorgverzekeraar

Soms vergoedt uw zorgverzekering hulpmiddelen of aanpassingen. Bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Of apparatuur om u te wekken en te waarschuwen, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking. Vraag uw zorgverzekeraar om meer informatie.

Verhuisvergoeding

Sommige gemeenten geven geen vergoeding voor een aanpassing, maar wel een vergoeding om te verhuizen. Bijvoorbeeld wanneer een aanpassing erg duur is.

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.
Afdrukken
Delen