Dementiezorg

Bij dementie werken de hersenen niet meer zo goed. De verzorgde heeft dan steeds meer hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het opstaan, wassen en aankleden. De taak van de mantelzorger bij dementie wordt dan steeds zwaarder.

Welke zorg en ondersteuning kan ik regelen?

Naast mantelzorg zijn de volgende vormen van hulp mogelijk:

  • Thuiszorg of wijkverpleging.
  • Hulp van een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist.
  • De huisarts (of arts ouderengeneeskunde) kan een doorverwijzing geven voor extra hulp, bijvoorbeeld van een casemanager.
  • Contact met lotgenoten in een Alzheimercaf√© (Alzheimer-nederland.nl).

Als dementie of de ziekte van Alzheimer is vastgesteld, dan biedt de huisarts een casemanager dementie. Die helpt mensen met dementie die thuis wonen. De casemanager helpt ook u als mantelzorger.


Lees meer over de casemanager dementie

Lees meer over:

Zorg bij dementie en wat u kunt verwachten van zorgverleners (Thuisarts.nl).

Advies en hulp bij dementie (Alzheimer-Nederland.nl).

De kwaliteit van zorginstellingen voor mensen met dementie (KiesBeter.nl).

E-health

Er zijn steeds meer hulpmiddelen en hulpprogramma’s voor mensen met dementie. En voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld:

  • middelen voor zorg op afstand, zoals beeldbellen.
  • een 'slimme' medicijndoos die een signaal geeft als het tijd is om medicijnen te nemen.

Vind trainingen via: 

samendemenetievriendelijk.nl

dementieonline.nl

Apps

Er zijn meerdere apps voor mensen met dementie, zoals:

Dementie Game (Dementiegame.nl) - interactief spel waarmee mantelzorgers en familieleden, maar ook verzorgenden en andere ge√Įnteresseerden kennis over de ziekte dementie kunnen opdoen.
Dit spel is gratis te downloaden als app via de Apple App Store (voor iPhone en iPad). Via de app kunt u ook in contact komen met lotgenoten.

Dementie en herinneringen (Dekrachtvanherinneringen.com) - app die mensen met dementie helpt om positieve herinneringen op te halen. Deze app heeft liedjes, filmpjes, foto's en geluidsfragmenten uit de jaren 30 tot en met 60.
U kunt de app gratis downloaden via de Apple App Store (voor iPhone en iPad) en de Google Play Store (voor Android-apparaten).

Myinlife (Myinlife.nl) - Myinlife is ontwikkeld met en voor mantelzorgers en mensen met dementie. Met de app betrekt u op een makkelijke manier de omgeving bij de dagelijkse zorg. Ook kunt u op een positieve manier dagelijkse gebeurtenissen delen met de mensen om u heen.
U kunt de app gratis downloaden via de Apple App Store (voor iPhone en iPad) en de Google Play Store (voor Android-apparaten).

Welke opvang en activiteiten kan ik regelen?

  • Dagbesteding helpt tegen verveling. En het voorkomt dat u het te druk heeft. Bezoek bijvoorbeeld eens een ontmoetingscentrum of een zorgboerderij bij u in de buurt. 
  • Soms is gespecialiseerde dagbehandeling geschikt. Veel verpleeghuizen bieden gespecialiseerde dagbehandeling. 
  • Heeft u een tijdje rust nodig? Dan kunt u misschien vervangende zorg (respijtzorg) regelen. Dan neemt iemand anders tijdelijk de zorg over.

Kan iemand ook zorg weigeren?

Misschien is degene die u verzorgt het niet eens met de zorg. Bijvoorbeeld omdat er discussie is over verhuizen naar een verpleeghuis. Uiteindelijk bepaalt de verzorgde zelf welke zorg hij wel of niet wil. Alleen in uitzonderlijke situaties is gedwongen zorg mogelijk.

Lees meer over zorg weigeren (dwangindezorg.nl van de Rijksoverheid)

Bekijk ook

Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Vul hieronder de naam in van uw gemeente om de informatie te bekijken.
Afdrukken
Delen