Uitleg over mantelzorg

Verzorgt u regelmatig een familielid, vriend of buurman met een ziekte of beperking? En kan hij of zij daardoor thuis blijven wonen? Dan bent u een mantelzorger.

Wat is mantelzorg? 

Mantelzorg is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. U bent mantelzorger als u iemand lange tijd - onbetaald - veel zorg geeft. Deze zorg is meer dan u normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij uw zorg is minder of geen thuiszorg nodig.

Mantelzorger wordt u vaak niet bewust. Zeker bij (plotselinge) ziekte, bijvoorbeeld van uw kind, partner of ouder, vindt u het vaak logisch om de zorg te geven. Maar mantelzorg is niet verplicht.

Mantelzorg bestaat uit:

  • begeleiding
  • toezicht en gezelschap houden
  • hulp bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en de administratie
  • persoonlijke verzorging, zoals aankleden

Lees meer over wat mantelzorg is (Rijksoverheid.nl).

Goed om te weten

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website Mantelzorg.nl vindt u veel informatie van en voor mantelzorgers. Daarnaast geeft MantelzorgNL ook advies aan mantelzorgers.

Mantelzorg en werk combineren

Het combineren van werk en zorg is niet altijd makkelijk. Er zijn verschillende verlofregelingen waar u gebruik van kunt maken. U kunt de zorg ook tijdelijk of gedeeltelijk uitbesteden. Dit heet vervangende zorg of respijtzorg.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorg is vaak zwaar en intensief. Als mantelzorger kunt u bij verschillende organisaties terecht voor ondersteuning.  

Vergoedingen voor mantelzorgers

Mantelzorg is onbetaald. Maar er bestaan verschillende vergoedingen voor mantelzorgers. Ook kunt u sommige zorgkosten aftrekken van de belasting.

Collectieve verzekering voor mantelzorgers

Sommige gemeenten hebben een collectieve verzekering voor mantelzorgers. Mantelzorgers zijn dan automatisch verzekerd gedurende de tijd dat ze voor iemand zorgen. Informeer bij uw gemeente of deze een collectieve verzekering voor mantelzorgers heeft.

Bekijk ook

Bekijk ook op Regelhulp.nl

Afdrukken
Delen