Campagne tegen zomereenzaamheid

24 juli 2019

Wist u dat 1 op de 6 ouderen eenzamer is tijdens de vakantieperiode? Bekijk hoe u eenzaamheid herkent en wat u kunt doen om te helpen.

Campagne tegen zomereenzaamheid


De zomer is voor veel ouderen een periode waarin gevoelens van eenzaamheid (Eentegeneenzaamheid.nl) een grotere rol spelen. Familie, vrienden en kennissen zijn met vakantie. Hobby- en sportclubs hebben een zomerstop. Het is daarom belangrijk om in de zomermaanden contact te houden. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is daarom een zomercampagne (Eentegeneenzaamheid.nl) gestart tegen eenzaamheid. Het doel van de campagne is om vakantiegangers aan te sporen wat van zich te laten horen aan de thuisblijvers (zoals opa of oma). Maar ook om ouderen te stimuleren hun eenzaamheid te doorbreken door bijvoorbeeld elkaar op te zoeken en samen wat te gaan doen. 

Signalen van eenzaamheid herkennen

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Bekijk op de website eentegeneenzaamheid.nl wat de signalen zijn om eenzaamheid te herkennen. Signalen zijn bijvoorbeeld: verslechterde zelfzorg, weinig sociale contacten hebben en het missen van sociale steun uit de omgeving. 

Eenzaamheid bespreekbaar maken

Er zijn verschillende manieren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. U kunt bijvoorbeeld:
  • uw buurman of -vrouw af en toe uitnodigen voor een kopje koffie of thee;
  • helpen bij een klein klusje in huis en daarbij een praatje maken;
  • bij zeer warm weer aanbellen en vragen hoe het ermee gaat en of er hulp gewenst is.

Activiteiten doen en vrijwilligerswerk

Door het hele land zijn verschillende initiatieven opgezet tegen eenzaamheid. Zo kunnen ouderen bijvoorbeeld met anderen een stadswandeling of fietstocht doen. Of via de ouderentelefoon (Eentegeneenzaamheid.nl) een praatje maken. Vraag bij uw gemeente welke initiatieven (Eentegeneenzaamheid.nl) er in uw buurt zijn. 

Als vrijwilliger (Eentegeneenzaamheid.nl) meedoen? Op websites als wehelpen.nl en nlvoorelkaar.nl staan oproepen van mensen die behoefte hebben aan gezelschap.

Bekijk ook

Afdrukken
Delen