Hulp voor broers en zussen

27 september 2018

Een broer of zus zijn van iemand met een beperking kan soms lastig zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat niet alle kinderen thuis genoeg aandacht krijgen. Een 'brussengroep' kan hierbij helpen.

Hulp voor broers en zussen

Brussengroep

In een brussengroep bespreken broers en zussen ('brussen') hoe het is om een broer of zus met een beperking of psychische aandoening te hebben. Zij delen hun ervaringen met andere jongeren die ook een broer of zus met een beperking hebben. In een brussengroep kan iedereen zeggen wat hij of zij denkt en voelt. 

Lees meer over brussen (Opvoeden.nl). 

Problemen herkennen

Broers en zussen ('brussen') kunnen soms boos of verdrietig (Opvoeden.nl) zijn over de beperking, stoornis of ziekte van hun broer of zus. Ze kunnen het lastig vinden dat hun gehandicapte broer of zus er anders uitziet of zich anders gedraagt. Als ouder van een 'brus' kunt u aan verschillende klachten merken dat er misschien meer aan de hand is. Let bijvoorbeeld op:

  • problemen op school;
  • woedebuien en opstandig gedrag;
  • lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of bedplassen;
  • weinig (goede) vriendschappen;
  • een terugval in de ontwikkeling.

In dit soort situaties is het belangrijk om met uw kind te blijven praten. Het helpt 'brussen' als ze weten dat ze boos mogen zijn op de ziekte, stoornis of handicap en tegelijkertijd van hun broer of zus kunnen houden. 

Brussencursus

Voor kinderen van 7 t/m 16 jaar organiseert GGnet een brussencursus (GGNet.nl). Er worden groepen georganiseerd voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorie├źn, zodat broers en zussen ('brussen') ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten. Voor ouders zijn er een tot twee ouderbijeenkomsten waarin gesproken wordt over de positie en gevoelens van het kind en wat hij of zij nodig heeft om zich goed te (blijven) voelen. 

Meer informatie

Ondersteuning bij de opvoeding
Gezinscoach
Jonge mantelzorgers

Afdrukken
Delen