Op zoek naar een huurwoning

21 mei 2019

Bent u of kent u iemand die op zoek is naar een huurwoning? Bekijk tips die u hierbij helpen.

Op zoek naar een huurwoning


Onderstaande tips helpen u bij het vinden van een geschikte huurwoning (Rijksoverheid.nl).

Tip 1: Inschrijven bij wooncorporaties

Er zijn verschillende wooncorporaties die zowel sociale als particuliere huurwoningen (Rijksoverheid.nl) aanbieden. Om uw kans op een nieuwe huurwoning te vergroten, schrijft u zich in bij meerdere wooncorporaties als woningzoekende. Bekijk wat u moet regelen als u een woning gaat huren en waar u recht op heeft (Rijksoverheid.nl).

Tip 2: Zoeken via internet

Zoek via internet naar een geschikte huurwoning. Meld u bijvoorbeeld aan bij een of meerdere groepen van Facebook (Facebook.com) voor huurwoningen in de gemeente waar u wilt wonen. Of plaats een oproep voor een huurwoning via social media, bijvoorbeeld via Twitter (Twitter.com).

Tip 3: Gebruik uw netwerk

Laat aan familie, vrienden, kennissen of collega’s weten dat u op zoek bent naar een huurwoning. Zij kunnen met u meekijken en u op de hoogte houden over het vrijkomen van een huurwoning. Op deze manier vindt u mogelijk sneller een huurwoning.

Tip 4: Schakel een huurmakelaar in

Een huurmakelaar helpt u bij het vinden van een geschikte huurwoning op basis van uw budget en wensen. Hier zitten meestal kosten aan verbonden zoals een vergoeding voor de administratie, bezichtiging en het opstellen van het huurcontract. Deze bemiddelingskosten (Rijksoverheid.nl) zijn afhankelijk of de huurmakelaar werkzaam is voor een verhuurder of niet.

Tip 5: Urgentieverklaring aanvragen

Heeft u met spoed een huurwoning nodig? Vraag bij uw gemeente of woningcorporatie of u in aanmerking komt voor een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning. De voorwaarden waar u aan moet voldoen en mogelijke kosten, verschillen per gemeente.  Een urgentieverklaring is geschikt voor mensen met bijvoorbeeld ernstige geld- of relatieproblemen, ziekte of wanneer hun huidige huis wordt gesloopt.

Meer informatie

Huurtoeslag
Afdrukken
Delen