Over angst durven praten

11 april 2019

Bang, dat zijn we allemaal wel eens. Maar wat als angst iemands leven beheerst? Lees meer over wat u kunt doen als uzelf of iemand in uw omgeving last heeft van een angststoornis.

Over angst durven praten

Campagne ‘Hey, het is oké’ van start

Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt ooit te maken met een angststoornis. En ongeveer 2 op de 100 kinderen. Een angststoornis is een persoonlijk en gevoelig onderwerp. Daardoor kan het lastig zijn om erover te praten.

De campagne ‘Hey, het is oké’ (Heyhetisoke.nl) is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om angststoornissen bespreekbaar te maken. Door er openlijk over te praten, hoeven mensen hun angst niet te verbergen en er zich niet voor te schamen.

Erover praten helpt

Mensen met een angststoornis zijn vaak (zeer) bang  voor verschillende dingen of raken angstig in bepaalde situaties. Dit kan zorgen voor paniekaanvallen, hyperventileren en hartkloppingen. Lees meer over verschillende soorten angststoornissen op de website van Heyhetisoke.nl.

Vaak schamen mensen zich ervoor om over hun angsten te praten. Toch helpt het om hierover te erover praten met bijvoorbeeld vrienden, familie of werkgever. Bekijk welke tips (Heyhetisoke.nl) u kunt gebruiken bij het praten over angststoornissen. Of dit nu met iemand is die zelf een angststoornis heeft of als u hier zelf last van heeft.

Hulp zoeken bij een professionele hulpverlener

Als er alleen over praten niet genoeg is, kan professionele hulp (Heyhetisoke.nl) verder helpen. Bijvoorbeeld bij het oriënteren en doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een therapeut.

ADF stichting

Bij ADF stichting (Adfstichting.nl) kunt u terecht om uw hart te luchten of vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen. Zij kunnen doorverwijzen naar gespecialiseerde therapeuten. Ze zijn telefonisch bereikbaar, maar u kunt ook langskomen. Bel op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur naar 0343-753 009.

MIND Korrelatie

MIND Korrelatie (Mindkorrelatie.nl) biedt anoniem professionele hulp. Er zitten psychologen en maatschappelijk werkers voor u klaar die naar u luisteren, u adviseren en u doorverwijzen naar passende hulp als dat nodig is. Bel op werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur 0900-1450 (€ 0,15 per minuut).

Huisarts

Bij aanhoudende klachten is het verstandig om met de huisarts te praten. De huisarts is een vertrouwenspersoon. U kunt daarom met uw huisarts over uw angststoornis praten. Hij of zij kan een onderzoek regelen of doorverwijzen naar bijvoorbeeld een GGZ-instelling. Daar bieden ze begeleiding en hulp in de vorm van gesprekken met een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.

Meer informatie

Training sociale vaardigheden of weerbaarheid
Training sociale vaardigheden voor kinderen

Afdrukken
Delen