Samen praten over schulden

27 mei 2019

Wist u dat 1 op de 10 Nederlanders te maken heeft met betalingsachterstanden of grote geldzorgen? Help uzelf of anderen door schulden bespreekbaar te maken.

Samen praten over schulden


Een onverwacht ontslag, echtscheiding of een maand huurachterstand. Het kan het begin zijn van grote financiĆ«le problemen met schulden en stress als gevolg. Bijna een op de 5 huishoudens in Nederland heeft (ernstige) geldproblemen. De kans is groot dat ook iemand in uw omgeving deze problemen heeft. Zoals een collega, vriend, familielid of buurman/-vrouw. 

Campagne 'Kom uit je schuld' van start

Mensen met schulden vragen niet altijd hulp of doen dit erg laat. Vaak doen ze dit uit schaamte of trots. Hierdoor stapelen de problemen zich op.

Om het taboe om over schulden te praten te doorbreken is op 27 mei 2019 de landelijke campagne 'Kom uit je schuld' (Komuitjeschuld.nl) van start gegaan. Dit is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Rijksoverheid.nl) in samenwerking met het Samenwerkingsverband Brede Schuldenaanpak (Komuitjeschuld.nl). 

Op de website komuitjeschuld.nl delen schuldenambassadeurs hun ervaringen. Dit zijn mensen die via persoonlijke verhalen (Komuitjeschuld.nl) laten zien dat iedereen -jong, oud, rijk, arm- in de financiĆ«le problemen kan komen. Op de site is informatie te vinden over waar zij en anderen voor hulp terecht kunnen en wat de omgeving kan doen. Voor professionals in de schuldhulpverlening (Komuitjeschuld.nl) zijn er praktijkvoorbeelden en een agenda voor bijeenkomsten over verschillende thema's rondom schulden.

Hulp zoeken

Gemiddeld wacht een Nederlander met schulden 5 jaar voordat hij aan de bel trekt. Aanmaningen, incassokosten en boetes kunnen in die 5 jaar zorgen dat het bedrag hierdoor 10 keer zo hoog wordt. Dit is zonde. Zoek daarom op tijd hulp (Komuitjeschuld.nl) in uw omgeving en bij uw gemeente. In Nederland is de gemeente waar u woont, verantwoordelijk voor de schuldhulp. Vind in dit overzicht (Komuitjeschuld.nl) het (directe) telefoonnummer van uw gemeente.

Maak schulden bespreekbaar

Iemand met schulden vindt het vaak moeilijk om dit toe te geven en hierover te praten. Vaak schamen ze zich en trekken ze zich terug. U kunt diegene helpen door er over te praten, te luisteren en proberen niet te oordelen. Bekijk hier (Komuitjeschuld.nl) hoe u erachter komt of iemand geldzorgen heeft en hoe u het gesprek kunt beginnen.

Meer informatie

Leren omgaan met geld
Hulp bij schulden
Budgetbeheer
Tips voor omgaan met geld
Afdrukken
Delen