Zorg aan huis en het coronavirus

03 mei 2020

Lees welke zorg kan doorgaan tijdens de coronacrisis.


Krijgt u zorg aan huis, bijvoorbeeld van een thuishulp of wijkverpleegkundige? Of bezoekt u als mantelzorger of vrijwilliger zelfstandig wonende ouderen? Dan vraagt u zich misschien af of deze zorg wel gewoon kan doorgaan tijdens de coronacrisis. Wij hebben voor u op een rij gezet wat wel en wat niet kan volgens de richtlijnen van de overheid.

Wijkverpleging

De wijkverpleging gaat gewoon door. Het kan wel voorkomen dat u minder zorg krijgt dan normaal of dat de zorg iets ander geregeld is, bijvoorbeeld op afstand. Er is namelijk extra wijkverpleging nodig voor coronapatiënten. Daardoor is er soms minder tijd over voor andere mensen.

Hulp bij het huishouden

Ook de huishoudelijke hulp kan waar mogelijk doorgaan, zolang u en de thuishulp zich houden aan de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Als u of de thuishulp aan corona gerelateerde klachten krijgt, moet de huishoudelijke hulp tijdelijk stoppen totdat u/de thuishulp geen klachten meer heeft.

Mantelzorg

Mantelzorg kan doorgaan onder een aantal voorwaarden:
  • Houd u aan de hygiënerichtlijnen van het RIVM.
  • Beperk lichamelijk contact zoveel mogelijk.
  • Heeft u of de mantelzorger aan corona gerelateerde klachten? Stop dan de mantelzorg en schakel voor de noodzakelijke/persoonlijke zorg, zoals douchen of verzorging van het lichaam, professionals in.
Voor vragen kunt u terecht bij de Mantelzorglijn (030 - 760 60 55).

Thuiskappers

Kappers zijn sinds 11 mei onder voorwaarden (Rijksoverheid.nl) weer aan het werk. Dat geldt ook voor thuiskappers.

Vrijwilligers

Als zelfstandig wonende, kwetsbare oudere kunt u het beste 1 of 2 vaste personen (familie en/of vrijwilligers) aanwijzen die bij u op bezoek kunnen komen. Ook hier geldt: houd u aan de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Bent u vrijwilliger en zijn uw activiteiten tijdelijk gestopt? Kijk op NLvoorelkaar.nl of u in uw buurt nog iets kunt doen als vrijwilliger.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zoals een traplift of rollator kunt u gewoon nog aanvragen en gebruiken. Er is in Nederland voldoende voorraad en de kans op besmetting via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Bij levering of reparatie van uw hulpmiddel zal de leverancier zich houden aan de hygiënerichtlijnen van het RIVM.

Meer informatie

Het coronavirus en kwetsbare mensen
Somber of gespannen door corona? Dit kunt u doen
Geen eigen bijdrage Wmo in april en mei in verband met corona
Afdrukken
Delen