Het verhaal van Marijke en haar Co

Het verhaal van Marijke en haar cliëntondersteuner is een voorbeeld van cliëntondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Marijke heeft Multiple Sclerose (MS), een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Marjolijn is haar cliëntondersteuner. In een interview vertellen ze hoe ze met elkaar in contact kwamen en wat Marjolijn voor Marijke betekent.

Het verhaal van Marijke en haar cliëntondersteuner

(Bij twee witte stoelen verschijnt de tekst: Marijke & Co. Twee vrouwen gaan zitten.)

RUSTIGE MUZIEK

(Ik ben Marijke en ik heb de diagnose MS. Ik heb de diagnose gekregen in 1998 en vanaf die tijd ga ik langzaam maar zeker achteruit. Ongeveer twee jaar geleden heb ik een grote terugval gehad. Dat hield voor mij in dat ik steeds moeilijker kon lopen, dat ik de trap thuis niet meer zo goed op en af kon.)

(De wens om gelijkvloers te gaan wonen, werd daarmee steeds groter. Dat betekende dat wij gingen verhuizen en een nieuw huis vonden dat we graag aan wilden passen. Dat alles met als doel dat ik zo lang mogelijk in dit huis kan blijven wonen. Want ik weet zeker dat ik met deze ziekte niet beter word, dat ik alleen maar slechter word.)

(Ik heb de gemeente gebeld. Ik heb ze verteld wat voor aanpassingen ik graag zou willen. Daarop gaf de gemeente aan dat dat een heel complexe vraag is en zij raadden me aan om daarbij ondersteuning te vragen. Toen kreeg ik van de gemeente een brochure met daarin informatie over Marjolijn.)

(Mijn naam is Marjolijn Runhaar. Ik werk als onafhankelijk cliëntondersteuner voor Indebuurt033 in Amersfoort.)

(Toen hebben wij samen een gesprek gehad met de consulent van de gemeente. Het beroemde, beruchte keukentafelgesprek. Dat was heel prettig om dat samen met Marjolijn te voeren.)

(Ik ben inderdaad naast Marijke gaan staan. Wij vinden het heel belangrijk dat als je een cliënt ondersteunt, dat de cliënt degene is die de lead heeft, of de regie heeft. Maar het helpt als je weet dat je daarna even kan praten: Wat heb jij gehoord? Wat heb ik gehoord?)

(Ik zit zo in elkaar dat ik altijd m'n eigen boontjes wilde doppen en dat eigenlijk nog steeds wil doen. Ik hoefde geen schuldgevoel te hebben naar Marjolijn toe, want zij is een professional die naast mij staat. De gemeente gaf gedurende het proces aan dat er een ergotherapeut mee moest kijken en ik vond het een cadeautje dat Marjolijn dat voor mij uit ging zoeken.)

(Ik doe nooit iets helemaal alleen, want ik heb altijd mijn man en mijn familie. Maar dit was een nieuwe manier. En dat was fijn. En steunend. Ja.)

(Het is natuurlijk heel mooi om dit ook van Marijke terug te horen. Daar voel ik wel gelijk ook... Daar gaat m'n hart wel sneller van kloppen. Dat je naast mensen staat, maar ze ook een stukje kan ontlasten van alle vragen, alle zorgen die ze zelf hebben over hun eigen situatie.)

(Het huis waar wij gaan wonen, daar moest heel veel aan gebeuren. We hebben al wel afgesproken dat als wij daar wonen, dat Marjolijn komt kijken hoe het eruitziet.)

(Precies. Dat gaan we doen. -Ja, we zijn het proces samen gestart en dan is het wel heel mooi om dan te kijken waar we uiteindelijk uitkomen.)

(Ja. Zeker.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG

(Het beeld wordt onscherp. Beeldtekst: Voor meer informatie over cliëntondersteuning in uw regio kunt u terecht op: www.clientondersteuning.co.nl. Co, uw persoonlijke gids in de zorg.)

Wat is jullie verhaal?

Marijke: "Ik woon in Amersfoort samen met mijn man en een zoon. Ik heb Multiple Sclerose: MS. Dit is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. MS betekent best wat voor jezelf en de mensen in je leefomgeving. Op een gegeven moment was er de mogelijkheid te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Hier moesten wel wat aanpassingen gedaan worden. Hiervoor wilde ik een bijdrage aanvragen van de gemeente. Dit bleek in de praktijk ingewikkelder dan gedacht. Door de gemeente werd me daarom gewezen op de mogelijkheid gebruik te maken van cliëntondersteuning. Zo kwam ik in contact met Marjolijn. Heel fijn, dat je het niet alleen hoeft te doen. Bovendien hadden Marjolijn en ik meteen een klik."

“Mijn Co is een professional die naast me staat. ”

Wat was de situatie?

Marjolijn: "Na telefonisch contact hebben we elkaar ontmoet bij Marijke thuis. Samen hebben we het keukentafelgesprek voorbereid. Marijke is een zelfstandige vrouw met veel ervaring bij de gemeente en kon dit gesprek goed zelf voeren. Ik hield in de gaten of alle vragen goed beantwoord werden en of de vraag van Marijke duidelijk overkwam. Voor mij zit de kracht in de ondersteuning vooral in het samen doen."
Marijke: "De gemeente gaf na het keukentafelgesprek aan dat er een ergotherapeut bij het traject betrokken moest worden. Marjolijn heeft dat voor mij geregeld. Ook bij het bezoek van het nieuwe huis ging Marjolijn mee. Dat was voor mij heel ontlastend. Het was ontzettend fijn dat er een professional met je meedenkt, je voelt je niet bezwaard."

Wat zou je anderen willen meegeven?

Marijke: "Ik ben gewend om mijn eigen boontjes te doppen of samen met mijn man zulke trajecten te doorlopen. Je bent eigenlijk altijd veel aan het regelen. Het is dan ook echt een cadeautje dat je een professional kan inschakelen om je hierbij te ondersteunen."

Marijke en cliëntondersteuner Marjolijn