Het verhaal van Marijke en haar Co

Het verhaal van Marijke en haar cliëntondersteuner is een voorbeeld van cliëntondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Marijke heeft Multiple Sclerose (MS), een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Marjolijn is haar cliëntondersteuner. In een interview vertellen ze hoe ze met elkaar in contact kwamen en wat Marjolijn voor Marijke betekent.

Marijke en cliëntondersteuner Marjolijn

Wat is jullie verhaal?

Marijke: "Ik woon in Amersfoort samen met mijn man en een zoon. Ik heb Multiple Sclerose: MS. Dit is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. MS betekent best wat voor jezelf en de mensen in je leefomgeving. Op een gegeven moment was er de mogelijkheid te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Hier moesten wel wat aanpassingen gedaan worden. Hiervoor wilde ik een bijdrage aanvragen van de gemeente. Dit bleek in de praktijk ingewikkelder dan gedacht. Door de gemeente werd me daarom gewezen op de mogelijkheid gebruik te maken van cliëntondersteuning. Zo kwam ik in contact met Marjolijn. Heel fijn, dat je het niet alleen hoeft te doen. Bovendien hadden Marjolijn en ik meteen een klik."

“Mijn Co is een professional die naast me staat. ”

Wat was de situatie?

Marjolijn: "Na telefonisch contact hebben we elkaar ontmoet bij Marijke thuis. Samen hebben we het keukentafelgesprek voorbereid. Marijke is een zelfstandige vrouw met veel ervaring bij de gemeente en kon dit gesprek goed zelf voeren. Ik hield in de gaten of alle vragen goed beantwoord werden en of de vraag van Marijke duidelijk overkwam. Voor mij zit de kracht in de ondersteuning vooral in het samen doen."
Marijke: "De gemeente gaf na het keukentafelgesprek aan dat er een ergotherapeut bij het traject betrokken moest worden. Marjolijn heeft dat voor mij geregeld. Ook bij het bezoek van het nieuwe huis ging Marjolijn mee. Dat was voor mij heel ontlastend. Het was ontzettend fijn dat er een professional met je meedenkt, je voelt je niet bezwaard."

Wat zou je anderen willen meegeven?

Marijke: "Ik ben gewend om mijn eigen boontjes te doppen of samen met mijn man zulke trajecten te doorlopen. Je bent eigenlijk altijd veel aan het regelen. Het is dan ook echt een cadeautje dat je een professional kan inschakelen om je hierbij te ondersteunen."